Budetić podbacio u finalu koplja, zlato otišlo u Uzbekistan

Nakon što je u Pekingu 2008. bio drugi, a prije četiri godine u Londonu treći, Branimir Budetić podbacio je u finalu koplja u Riju, zauzevši četvrto mjesto. Zlato je otišlo u Uzbekistan.

Svjetski rekorder (65.74) te svjetski i europski prvak Budetić došao je u Brazil kao glavni favorit za zlato i nadao se svojoj trećoj paraolimpijskoj medalji,  ali podlegao je pritisku te u šest hitaca niti jednom nije prebacio 60 metara.

Prva tri Budetićeva hica nisu uopće bila obećavajuća. Nakon 50.98, bacio je koplje na nešto boljih 54.48 metara, a potom opet na slabijih 53.57, pa je u tom trenutku bio posljednji, sedmi. Popravio se u  četvrtoj seriji s daljinom 55.83. Samo je u petoj seriji bacio koplje bacio kako treba i s daljinom 59.33 skočio je sa sedmog na četvrto mjesto. No u šestoj seriji opet je bio slabiji - 56.93, pa se oprostio od snova o pobjedničkom postolju.

Zlato je osvojio 18-godišnji Uzbekistanac Aleks Svečnjikov s izvanrednom daljinom od 65.69 metara iz druge serije, što je novi paraolimpijski rekord i samo pet centimetara slabije od Budetićevog svjetskog rekorda.

Srebro je pripalo Irancu Sajadu Nikparastu sa 62.74 u posljednjoj seriji, čime je u zadnji trenutak prestigao Srbina Nemanju Dimitrojevića (60.86), koji se tako morao zadovoljiti trećim mjestom i broncom.

Sedmog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru hrvatski sportaši nastupaju u atletici, stolnom tenisu i streljaštvu. Marijan Presečan će u paraolimpijskom debiju nastupiti u bacanju kugle.