Platini na kongresu UEFA-e u Ateni: Moja je savjest čista

Bivši predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini, koji je odstupio s te dužnosti u svibnju ove godine nakon što mu je zbog kršenja etičkih pravila zabranjen rad u nogometu na četiri godine, u svom je obraćanju zastupnicima izvanrednog kongresa Uefe u Ateni rekao kako smatra da nije napravio ništa pogrešno i da mu je savjest čista.

Platini je dobio priliku obratiti se članovima kongresa na početku izvanrednog zasjedanja na kojemu će biti izabran njegov nasljednik, a njegov izlazak za govornicu popraćen je aplauzom. Etička komisija Fife, koja je Platiniju izrekla kaznu, dopustila mu je obraćanje članovima kongresa Uefe usprkos zabrani iz humanih razloga.

Za mene je vrlo emocionalno biti ovdje, a ujedno sam i vrlo sretan jer će ovo biti moj posljednji govor na kongresu Uefe. Nastavit ćete raditi bez mene zbog razloga u koje danas ne želim ulaziti. Mogu samo reći kako je moja savjest čista, siguran sam kako nisam u ničemu pogriješio i nastavit ću se boriti u tom smislu na sudovima. Hvala vam, hvala za posljednjih devet godina, mislim da smo napravili odličan posao. Prijatelji nogometa, zbogom, rekao je Platini.

Etička komisija Fife, koja je Platiniju izrekla kaznu, dopustila mu je obraćanje članovima kongresa Uefe usprkos zabrani iz humanih razloga.

Platini je kažnjen jer mu je bivši predsjednik Fife Sepp Blatter 2011. godine isplatio honorar od dva milijuna švicarskih franaka za intelektualne usluge.

Kongres Uefe će u Ateni birati Platinijevog nasljednika, a kandidati su Slovenac Aleksander Čeferin i Nizozemac Michael van Praag.