WADA optužila Rusiju za napad: Na meti hakera sestre Williams i Biles

Svjetska antidopinška agencija (WADA) optužila je rusku špijunsku cyber skupinu "Tsar Team" za hakiranje njihove baze podataka s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, uključujući neke povjerljive medicinske podatke sportaša koje su potom i objavili.

WADA je u svojem priopćenju potvrdila napad na sustav za administraciju i upravljanje podacima (ADAMS) iz koje su hakeri ukrali povjerljive podatke, a neke od njih i objavili na internetskoj stranici fancybear.net. Na meti su se našle američke tenisačice Serena i Venus Williams, američka gimnastička zvijezda Simone Biles i američka košarkašica Elena Delle Donne.

Dokumenti koje su hakeri objavili u slučaju sestara Williams ukazuju na sredstva koja su im odobrena za korištenje u terapeutske svrhe, dok je u slučaju Simone Biles u pitanju pozitivan rezultat testiranja A uzorka, obavljenog 11. kolovoza, odnosno tijekom nastupa na Igrama u Rio de Janeiru.

WADA je obaviještena da su napadi izvedeni iz Rusije
, izjavio je glavni direktor WADA-e Oliver Niggli i dodao: WADA osuđuje ove cyber napade koji su izvedeni kako bi se narušio ugled WADA-e i naštetilo globalnom antidopinškom sustavu.

Na te je optužbe ubrzo stigao i odgovor ruske Vlade koja je preko glasnogovornika poručila kako nema govora o "njezinoj ili umiješanosti ruskih tajnih službi" u spomenute hakerske napade.