[VIDEO] Paović: Došla sam po zlato i osvojila sam ga

Jako sam sretna i uzbuđena. Došla sam po zlato i osvojila sam ga. Odradila sam posao kako je trebalo. Bila sam mirna i koncentrirana i taktički smo se dobro pripremili, rekla je paraolimpijska prvakinja u stolnom tenisu Sandra Paović, inače aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja koja je bez poraza već više od dvije i pol godine.

Paović je osvojila zlato pobijedivši u finalu kategorije 6 Njemicu Stephanie Grebe 3:0  (11:2, 11:7, 11:4). Bio je to njihov 12 međusobni susret i svih 12 puta slavila je hrvatska igračica.

Bez obzira na taj podatak nisam se opustila nijednog trenutka. Spremala sam se za finale kao da igramo prvi put i odigrala sam bez pogreške, dodala je.

Sandra je u Brazil doputovala kao najveći kandidat za zlato i izdržala je sav pritisak.

Ova medalja je za mene veliko olakšanje. Ne mogu vam objasniti razinu stresa koji sam proživljavala svih ovih dana. Što ako izgubim, a svi od mene očekuju pobjedu. To su pitanja koja moraš izbaciti iz glave. Cijeli turnir sam igrala oprezno, možda čak i preoprezno sve do finala, no u finalu sam uživala. Rekla sam si, pusti ruku, bolja si i jača si i to sam dokazala, priznala je.

Paović se u paraolimpijsku obitelj uključila se nakon prometne nesreće koju je doživjela u siječnju 2009.

Nakon nesreće moj cilj je bio biti samostalna, o stolnom tenisu tada nisam ni razmišljala. Međutim, kada sam stala na noge probala sam ponovo zaigrati i ispalo je najbolje što mogu. Nakon nesreće je cijela Hrvatska bila uz mene i pomogla mi je na sve moguće načine, a ovo zlato je bio način kako sam ja to željela vratiti, rekla je 33-godišnja Vukovarka koja je prije dvije godine proglašena za najbolju parastolnotenisačicu na svijetu, a od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj ljestvici u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.

Sandra se posebno željela zahvaliti svojoj trenerici Nataši Skočilović i Mireli Šikoronji s kojom radi u reprezentaciji te Nevenu Cegnaru: Neven je 15 godina svaki dan bio uz mene dok sam bila luckasta i luda. Svakakvu me preživio i svemu me naučio. Jedinim dijelom ovo je i njegova pobjeda.

Naravno, poseban pozdrav otišao je suprugu Danielu Lazovu koji je s tribina pratio njezine mečeve u Riju. Danijel je bio fantastična potpora, smiren, iako znam da je u sebi bio nervozan. Moja želja je sada da se plasira na POI u Tokiju, poručila je Paović. Lazov je također je bio sportaš, perspektivni nogometaš, koji je 2006. zadobio slične ozljede prilikom skoka na glavu u rijeku Sutlu nakon čega je završio u kolicima.

Sandrino zlato izazvalo je veliko oduševljenje u hrvatskom taboru, posebno jer je to prva medalja za hrvatski stolni tenis u povijesti paraolimpijskih igara.

Čekali smo i dočekali prvo zlato u Riju, ali i prvo zlato za hrvatski stolni tenis. Svi smo vrlo emotivno proživjeli Sandrino finale, rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, inače bivši stolnotenisač.

Nema veće sreće u stolnoteniskoj reprezentaciji od ove medalje. Sandra je bila umorna i pod stresom uloge favorita, no finale je odigrala vrhunski, dodao je izbornik Emil Gubica, dok je glavna trenerica Mirela Šikoronja dodala: Ne znam što bi rekla od sreće. Bio je to fenomenalan meč, taktički je odigrala sjajno. Odigrala je pametno. Sandra je strašan borac i veliki radnik i ova medalje je kruna njezina rada.