HOO proslavio 25 godina osnutka: Bach uručio nagrade "Dražen Petrović"

Na svečanosti u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti, na kojoj je posebni gost bio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je obilježio 25. godišnjicu osnutka.

Na današnji dan prije 25 godina u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je osnivačka sjednica, a članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Privremeno priznanje MOO-a uslijedilo je 17. siječnja 1992., što je hrvatskim sportašima omogućilo sudjelovanje na  Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama u Barceloni 1992.

Dvadeset i pet godina poslije hrvatski sportaši su na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru  osvojili rekordnih deset odličja, od čega čak pet zlata čime je Hrvatska na ljestvici odličja 17. sportska sila na svijetu. Većina osvajača odličja je bila nazočna na proslavi poput Valenta i Martina Sinkovića, Filipa Udea, sestara Zaninović, vaterpolista Josipa Pavića, Anđela Šetke i Luke Bukića, a svima se u kratkom obraćanju zahvalio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Ovo je vaš dan i nadam se da ćete uživati u prikazu najvećih uspjeha hrvatskog športa. Pokušali smo doći do brojke osvojenih odličja koje ste vi, vaši savezi osvojili u ovih 25 godina, došli smo do brojke 1000 i više nismo mogli ni brojati, jer bi nas to odvelo do brojke koju ne bismo ni mogli prikazati u jednoj večeri, rekao je Mateša.

Posebnu povelju HOO-u u ime Europskih olimpijskih odbora predsjedniku Mateši uručio je potpredsjednik EOO-a Janez Kocijančič.

Svečanost je iskorištena i za dodjelu nagrada "Dražen Petrović" najperspektivnijim mladim sportašima u spomen na jednog od najboljih naših sportaša svih vremena. Od osnutka nagrade 1995. laureati su bili gotovo svi najbolji hrvatski sportaši poput Janice Kostelić, Sandre Perković, Blanke Vlašić, Duje Draganje, Marija Ančića, Marina Čilića i posade Fantela/Marenić. Ove godine su u to ugledno društvo ušli svjetska juniorska prvakinja u judu Brigita Matić i svjetski juniorski slalomski prvak skijaš Istok Rodeš kao najuspješniji sportaši mlađih dobnih kategorija, najuspješnija ženska ekipa je hrvatska kadetska judo reprezentacija, a kod muških rukometna reprezentacija do 18 godina. U konkurenciji parova, štafeta ili posada nagrađeni su sportski plesači Balint Mate Temesvari i Paula Hude, dok su najveće nade hrvatskog sporta karatistica Jelena Pehar i strijelac Luka Štrbenac.

Svi dobitnici imali su posebnu čast da im nagrade uruči osobno predsjednik MOO-a Thomas Bach. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje na posebnoj svečanosti hrvatskog sporta i za mene osobno, jer proslava 25 godina Hrvatskog olimpijskog odbora je emocionalan događaj i za mene jer se sjećam prvog dolaska u Hrvatsku 1992. u vrlo teškim vremena za ovu zemlju. No, i već tada je Hrvatska bila važan član Međunarodnog olimpijskog odbora. Vaši sportaši su drugi, još veći razlog mojeg zadovoljstva, na njihove rezultate koje su postigli u Rio de Janeiru možete biti jako ponosni. Čestitam Hrvatskoj!, izjavio je Bach i predao Mateši Trofej predsjednika MOO-a simbolična imena 'Nebo je granica'.

Svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti su nazočili i premijer Tihomir Orešković, izaslanik Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, njezin posebni savjetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar te brojni drugi uglednici iz sportskog, političkog i kulturnog života Hrvatske.