[VIDEO] Lucija Brešković izborila borbu za broncu

Prva hrvatska judašica u povijesti Paraolimpijskih igara Lucija Brešković izborila je borbu za broncu u kategoriji do 70 kg na POI-ju u Rio de Janeiru.

Brešković, koja se natječe u kategoriji slabovidnih, u prvoj je borbi dana izgubila ipponom od svjetske prvakinje i brončane iz Londona Mađarice Nikolett Szabo, no potom je u repasažu ipponom pobijedila Britanku Nataliu Greenhough izborivši borbu za treće mjesto. Za broncu će se boriti protiv Naomi Soazo iz Venezuele.

Nakon poraza u četvrtfinalu, malo sam mirnije ušla u borbu protiv Britanke, iako to nije još kao što bi trebalo biti. Imala sam dosta pogrešaka jer sam bila brzopleta. Do sada sam je dva puta pobjeđivala i možda sam zbog toga mislila da ću je lagano dobiti. Zbog toga sam na početku malo brzala, rekla je 21-godišnja Kaštelanka, treća s posljednjeg prvenstva Hrvatske u redovnom judu.

Članica judo kluba Kaštela bila je oduševljena atmosferom u Carioca Areni koja je od ranog jutra bila puna: Tresla sam se od zagrijavanja do početka borbe, nisam znala gdje sam. Stvarno je bila buka u dvorani, osjećaj je bio super. Ali kada sam osjetila tatami sve je prestalo i bila sam maksimalno koncentrirana. Nadam se da će tako biti i poslijepodne.

Borbom u repasažu zadovoljan je i njezin trener Boško Rozga. U drugoj borbi je bilo bolje. Protivnica je bila čvrsta. Radila je dobar defanzivni blok. Na početku je Lucija malo srljala, iako nije bio takav dogovor. Poslije je kontrolirala borbu i s dva bacanja stigla do pobjede. Jako sam zadovoljan, rekao je Rozga koji se također osvrnuo na atmosferu u dvorani.

Kod nas u judu nije baš navika da su tribine ovako pune. Ovo je jedna predivna atmosfera i kao trener sam uzbuđen. Međutim, kada krene borba nakon prvog kontakta s protivnikom sve se zaboravlja, dodao je.

Lucija je u prvom kolu izgubila od svjetske prvakinje Szabo, iako je i u toj borbi bila blizu uspjeha. Tri minute je bila bolja i aktivnija, no ključni trenutak se dogodio 50 sekundi prije kraja.

Bila je to dobra i ravnopravna borba. U prve tri minute sam bila bolja i aktivnija, ali 50 sekundi prije kraja Mađarica me primila za nogu što nije dopušteno. To je vidio jedan sudac, nažalost ne i dva i ona je iz te akcije došla do wazarija. U posljednjoj minuti sam pokušala nadoknaditi zaostatak, išla sam naprijed, ali nisam uspjela i Szabo je upisala još jedan wazari, rekla je 21-godišnja studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu.