Šandoru bronca u disku, Vučić s rekordom šesti u kugli

Hrvatski paraolmpijac Velimir Šandor je s daljinom 18.24 iz treće serije osvojio broncu u F52 bacanju diska na OLS Olimpijskom stadionu u Riju, a Miljenko Vučić je odličnim hicem u posljednjoj, šestoj seriji zauzeo šesto mjesto u kategoriji za slabovidne F12 - bacanje kugle, pritom popravivši hrvatski rekord na 15.07 metara.

Pobjednik u bacanju diska je očekivan, to je svjetski rekorder, Latvijac Aigars Apinis, koji ie slavio s daljinom 20.83. Latvijac ima 47 godina, no i dalje je nepobjediv. Srebro je pripalo Poljaku Robertu Jachimowiczu s daljinom od 19.10 metara.

Ovo je 15. paraolimpijska medalja za Hrvatsku, odličje koje je samo nastavak  sjajnog rada u hrvatskom atletskom savezu osoba s invaliditetom. Podsjetimo, Šandor je nakon prometne nesreće prije desetak godina završio u kolicima.

Presretan sam, ovo su mi prve Paraolimpijske igre i odmah sam osvojio medalju. Nadao sam se prije početka natjecanja da bi mogao do bronce i uspio sam, kazao je 30-godišnji Šandor, rodom iz Opatije u Pokupskom, dodavši: Svaki od mojih šest hitaca je bilo za medalju, što me raduje. Nisam imao oscilacija. Bio sam blizu osobnog rekorda (18,53). Sada treba još više raditi i biti bolji.

Miljenko Vučić je u Brazil na svoje prve POI doputovao s osobnim rekordom od 14.68 m, a potom ga je na Olimpijskom stadionu dva puta popravljao. Prvo je kuglu bacio 14.89 metara, a u posljednjoj, šestoj seriji i do 15.07 metara.

U početku sam bio malo ukočen, žao mi je što sam se probudio tek na kraju. Vidjeli ste prvih sedam je bacilo preko 15 metara. Premda sam postavio osobni rekord, nadao sam se malo boljem rezultatu. No, ipak su to POI, bilo je tu i malo treme, kazao je 34-godišnji Ogulinac koji trenira u Odiseju iz Kutine.

U kugli je slavio Španjolac Kim Lopez Gonzalez. On je bacio nevjerojatnih 16.44, što je  više od pola metra bolje  od njegovg najboljeg rezultata karijere. To se zove dobro tempiranje forme.  Srebro ide Irancu Samanu Pakbazu. On je uoči posljednje serije bio daleko od bilo kakve medalje, a onda je kugla pala na 15.98, pa je Iranac u nevjerici počeo slaviti. Bronca je sjela oko vrata  velikom favoritu Ukrajincu Romanu Danilijuku. On može biti itekako razočaran, ali očito je ozljeda uzela danak, jer je bacio više od pola metra slabije od svog najboljeg  rezultata.