Bjelorusi na otvaranju Igara nosili rusku zastavu

Delegacija Bjeloruskog paraolimpijskog odbora na svečanosti otvaranja POI u Rio de Janeiru nosila je rusku zastavu u znak podrške ruskim paraolimpijcima koji su izbačeni sa Igara.

Bjelorusku zastavu je tijekom svečanog defilea nosio atletičar Aliksandr Triputs, dok je rusku zastavu raširio Andrej Fomočkin, jedan od čelnika saveza.

Potez direktora Bjeloruskog olimpijskog trening centra izazvao je oduševljenje u Moskvi. Fomočkin je naš junak. Hvala našim bjeloruskim prijateljima na podršci koju su nam pružili, poručio je predsjednik Ruskog paraolimpijskog odbora Vladimir Lukin.

Oglasilo se i bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova. Ne vidimo ništa loše u tom potezu. Fomočkin je načinio pravi potez, kazao je glavni tajnik ministarstva Dmitri Mirončik.

Nakon što je cijela ruska reprezetacija izbačena s POI, u Moskvi su organizirane njihove igre. Svečanost otvaranja je održana u moskovskoj Gradskoj vijećnici istog dana kada je u Rio de Janeiru održano svečano otvaranje paraolimpijskih igara.
Na ruskim Igrama koje će trajati do 10. rujna nastupit će 250 sportaša s invaliditetom, a pobjednici će dobiti nagrade kao da su osvojili medalje u Riju.

Natjecanja će se održati u sportskim centrima Novogorsk i Ozero Krugloje.
Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) zabranio je ruskim sportašima nastup u Rio de Janeiru zbog sustavnog dopingiranja sportaša. Za razliku od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je odluku o suspenziji ruskih sportaša prepustio sportskim savezima, IPC nije imao milosti.