POI Rio: Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u utorak je na konferenciji za medije predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 15. paraolimpijskim igrama (POI) koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.

U Riju će nastupiti 19 hrvatskih sportaša u pet sportova - atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu. Paraolimpijske igre moći ćete pratiti u programu Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska je prvi puta na POI-ju nastupila u Barceloni 1992., a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila je ukupno 14 odličja - tri zlata, tri srebra i osam bronci.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni. Na posljednjem POI-ju u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Svi se s ponosom sjećamo Paraolimpijskih igara u Londonu, naših najuspješnijih s pet osvojenih medalja. Iza naših sportaša su četiri godine napornih treninga, a plasman na POI je kruna njihova rada. Rio de Janeiro je bio sretan za naše olimpijce, nadam se kako ćemo i mi nastaviti taj niz, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Hrvatsku zastavu u Riju nosit će Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

Velika je čast nositi zastavu na svečanosti otvaranja paraolimpijskih igara. Izuzetno sam ponosan što ću nositi hrvatsku zastavu, rekao je Budetić, srebrni iz Pekinga 2008. te brončani iz Londona 2012.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije prisustvovala je i slavna četverostruka olimpijska pobjednica, a danas pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić koja je paraolimpijcima poželjela sreću u Riju.

Čast mi je što mogu prisustvovati predstavljanju paraolimpijske reprezentacije. Bez obzira na rezultate i medalje, jednako je važno što ste vi inspiracija mnogima, rekla je Janica Kostelić.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević poručila je paraolimpijcima kako su najbolje što ima hrvatski sport osoba s invaliditetom dodavši kako im čestita što su ušli "u obitelj najboljih". U ime gradonačelnika Milana Bandića paraolimpijce je pozdravila Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine naglasivši kako je uvjerena da dobri rezultati paraolimpijaca ni ovaj put neće izostati.

Hrvatska reprezentacija na put kreće u srijedu, 31. kolovoza u 9 sati iz zračne luke Zagreb, a svečano otvaranje POI-ja je 7. rujna na stadionu Maracana u Rio de Janeiru. U Riju će nastupiti 4.500 sportaša iz 176 zemalja.

Hrvatski sportaši na POI-ju u Rio de Janeiru:

ATLETIKA (11):

Branimir Budetić (koplje)
Ivan Katanušić (kugla)
Milka Milinković (koplje)
Marijan Presečan (kugla)
Mikela Ristoski (skok u dalj)
Josip Slivar (kugla)
Matija Sloup (kugla)
Velimir Šandor (disk)
Zoran Talić (skok u dalj)
Mladen Tomić (kugla)
Miljenko Vučić (kugla)

STOLNI TENIS (4):

Helena Dretar Karić
Mirjana Lučić
Anđela Mužinić
Sandra Paović

PLIVANJE (2):

Dino Sinovčić
Kristijan Vincetić

JUDO (1):

Lucija Brešković

STRELJAŠTVO (1):

Damir Bošnjak