[VIDEO] Sandra Perković s jednim ispravnim hicem obranila zlato

Sandra Perković obranila je olimpijsko zlato iz Londona. Pobjednički hitac od 69,21 metra ostvarila je u trećoj seriji. Bio joj je to ujedno jedini ispravan hitac.

Srebro je pripalo Francuskinji Melini Robert-Michon (66,73 m), a broncu je osvojila Kubanka Denia Caballero (65,34 m).

Olimpijska prvakinja obranila je naslov sa samo jednim ispravnim hicem, u trećoj seriji.

Prvi i drugi pokušaj bili su neuspješni, disk je završio u zaštitnoj mreži i opet smo bili u drami kakva se dogodila u kvalifikacijama, kada su prva dva hica bila neispravna. Naime, Sandri Perković prijetilo je ispadanje, odnosno da ne uđe među osam bacačica koje nastavljaju natjecanje.

No, onda je svjetska i olimpijska prvakinja pokazala pravo lice. U trećem je pokušaju bacila disk 69,21 metar te preuzela vodstvo. Četvrti pokušaj opet je otišao u mrežu, u petom je hitac bio odličan, ali je napravila prijestup, a u posljednjoj seriji disk je ponovno završio u zaštitnoj mreži.

Najbolja hrvatska atletičarka noćas je, nakon drame, izborila finale jer je normu od 62 metra prebacila tek u trećem pokušaju, nakon što su prva dva hica bila neispravna. U trećem pokušaju bacila je disk 64,81 metar. Kvalifikacije su održane po kiši i hladnoći, a nakon prve serije prekinute su na pola sata zbog jakog pljuska.


Perković je tako nastavila svjetsku dominaciju u bacanju diska, koja traje od 2010. godine. Ove sezone već je osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Amsterdamu te osigurala naslov pobjednice Dijamantne lige.

Sandra Perković tek je druga atletičarka u povijesti koja je uspjela obraniti olimpijsko zlato u bacanju diska. Njemica Evelin Jahl pobijedila je 1976. u Montrealu i četiri godine poslije u Moskvi.

To je četvrta medalja za Hrvatsku na OI-ju u Riju, nakon zlata Josipa Glasnovića u trapu, zlatne medalje Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće i srebra Damira Martina u samcu.