Počela prva natjecanja na Europskim sveučilišnim igrama

Svečano je otvorenje sutra, no Europske sveučilišne sportske igre već su praktički počele.

Zagreb
i Rijeka su od 13. do 25. srpnja domaćini najvećeg multi-sportskog događaja u Hrvatskoj od neovisnosti - Europskih sveučilišnih igara, koje će sa više od 5000 natjecatelja nadmašiti i Univerzijadu iz 1987. kada je u Zagrebu nastupilo oko 3800 studenata sportaša.

Bit će to treće ESI, nakon Cordobe 2012. i Rotterdama 2014., ali uvjerljivo najmasovnije dosada, jer je broj sportova povećan sa 10 na 21. U Zagrebu i Rijeci tako će se okupiti više od 5000 sportaša iz 41 zemlje sa gotovo 400 sveučilišta.

Studenti-sportaši natjecat će se u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3x3, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju, a u dva sporta - plivanju i stolnom tenisu po prvi puta u povijesti ovoga događaja, održat će se natjecanja i za studente s invaliditetom.

Ulazak na više od 5000 utakmica i natjecanja, odnosno 200.000 minuta sportskih događanja, bit će besplatan za sve zainteresirane. Iako je svečano otvorenje na programu tek sutra navečer, natjecanja na Europskim sveučilišim igrama počela su danas. Prvi su na borilište izašli veslači, a dojmovi su odlični.