Finale Eura: Francuzima treći ili Portugalcima prvi naslov

Nogometna reprezentacija Francuske danas ću u 21 sat u Parizu igrati svoje treće finale na europskim prvenstvima, a Portugal drugo. Prijenos utakmice pratite na našem Drugom ili preko streama na našem portalu.

Francuzi za sada imaju 100-postotan učinak - dva finala, dva naslova, dok je portugalska vrsta u svom jedinom europskom finalu doživjela poraz. Zanimljivo, Francuska je oba naslova osvojila kada je u polufinalu pobijedila Portugal. Sada mogu i do treće titule i to ponovo preko Portugalaca. No, ovoga puta u finalu.

Tricolori su prvu europsku krunu osvojili 1980. godine na prvenstvu koje je održano u njihovoj domovini. Francuzi su do naslova stigli na impresivan način. U pet susreta upisali su pet pobjeda uz razliku pogodaka 14-4. Na putu do prvog mjesta dobili su Dansku (1:0), Belgiju (5:0) i Jugoslaviju (3:2) u skupini, te Portugal (3:2)  i Španjolsku (2:0). Najviše problema imali su upravo protiv Portugala u polufinalu pobijedivši 3:2 u produžetku golom Michela Platinija u 119. minuti. Junak prvenstva bio je upravo Platini sa čak devet golova.

Drugi naslov prvaka Francuska je osvojila 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Momčad koju je predvodio Zinedine Zidane u skupini je bila druga iza Nizozemske. Francuzi su dobili Dansku (3:0) i Češku (2:1), a izgubili od Nizozemske (2:3). U četvrtfinalu su dobili Španjolsku (2:1), a u polufinalu Portugal 2:1 nakon produžetaka. U završnom susretu Francuska je dobila Italiju 2:1 i to nakon produžetaka zlatnim golom Davidea Trezegueta u 103. minuti.

Portugal je čak pet puta bio u polufinalima europskih prvenstava, a sutrašnji ogled na Stade de Franceu bit će im drugo finale. U prvom pokušaju nisu uspjeli. Na prvenstvu koje je održano u Portugalu senzacionalno je slavila Grčka pobijedivši u finalu domaćina 1:0. Zanimljivo, Grčka je dobila Portugal i na otvaranju turnira 2:1.
Portugal je nakon početkog poraza dobio preostale dvije utakmice u skupini (Rusiju 2:0, Španjolsku 1:0). U četvrtfinalu su dobili Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca 6:5 nakon što je susret završio 2:2. U polufinalu je pala Nizozemska (2:1), no u finalu su Grci priredili najveću senzaciju u povijesti europskih prvenstava.