Hrčak Hrki službena maskota studentskih igara

Maskota Europskih sveučilišnih igara, koje će se od 12. do 25. srpnja 2016. održati u Zagrebu i Rijeci, bit će hrčak koji je u srijedu dobio ime Hrki.

Ime nasljednika popularnog Zagija odabrao je žiri od 30-ak bivših i aktivnih sportaša iz različitih sportova koji su od 200 prispjelih prijedloga izdvojili 11 i to: Starky, HR-Chuck, Hrki, Eugen, Esi, Crocko, Rizgy, Zari, Riza, Hrco i Skviki, a onda je u finalnom izboru većinom glasova odabrano ime Hrki.

Kovertu s imenom maskote Europskih sveučilišnih igara ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru uručili su ambasadori Igara Marijo Možnik i Mihovil Španja, a Mornar ju je u prostorijama udruge Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 na Trgu Dražena Petrovića u Zagrebu objavio javnosti.

Na prigodnoj svečanosti potpisan je i sporazum o suradnji između organizatora Europskih sveučilišnih igara i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.  Predsjednik Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza Zrinko Čustonja tom je prigodom izjavio da je sličan sporazum već potpisan s gradom Rijekom. Uskoro bi trebao biti potpisan i s gradom Zagrebom kako bi se moglo nastaviti s pripremama za najmasovnije multisportsko natjecanje ikad održano u Hrvatskoj, na kojemu se očekuje nastup više od 5000 sportaša s više od 200 sveučilišta iz 40-ak europskih zemalja. U 14 dana studenti sportaši će se natjecati u 21 sportu, a po prvi put u dva sporta natjecat će se i studenti s invaliditetom.

U srijedu je predstavljena i službena internetska stranica Europskih sveučilišnih igara, www.eug2016.com na kojoj se mogu naći sve informacije i vijesti vezane uz ovo natjecanje.