Park prinčeva ponovno sretan za Vatrene

Pariški Park prinčeva ponovno je bio sretan za hrvatsku nogometnu reprezentaciju nakon pobjede protiv Turske (1:0) na otvaranju Europskog prvenstva.

Prije 18 godina Vatreni su na ovom stadionu pisali povijest osvojivši treće mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon pobjede protiv Nizozemske (2:1).

Ovog puta pobjeda protiv Turske nije imala toliki značaj, međutim posve je približila hrvatsku vrstu plasmanu u osminu finala EP-a, a možda i počela seriju do reprize 1998. i novog velikog uspjeha hrvatskog nogometa.

Dvoboj između Hrvatske i Nizozemske odigran je 11. srpnja 1998. godine, a 'kockasti' su slavili 2:1 golovima Roberta Prosinečkog (13) i Davora Šukera (35). Pogodak za Oranje postigao je Boudewijn Zenden u 21. minuti.

Osamnaest godina poslije u naslovnoj ulozi bio je strijelac jedinog pogotka Luka Modrić.

Park prinčeva sagrađen je 1897., a potom je renoviran 1932. i 1972., dok je za EP dodatno ušminkan.

Stadion je u početku bio "velodrome" (stadion za prateći biciklizam) i cilj utrke Tour de France od 1903. godine, sve do rušenja staze. Danas je to nogometni stadion s kapacitetom od 48,712 mjesta. Na njemu utakmice igra Paris Saint-Germain, a bio je i nacionalni stadion do izgradnje Stade de Francea, koji je sagrađen za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1998.

Ime stadiona, Park prinčeva, je ujedno i ime okolnoga područja iz 18. stoljeća, kada je ono bilo šuma kraljevske obitelji.