UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv ruskog saveza

Zbog sukoba na ulicama Marseillea i stadionu Velodrome, rasističkog ponašanja i korištenja pirotehnike ruskih navijača UEFA je odlučila pokrenuti disciplinski postupak protiv Ruskog nogometnog saveza, objavila je agencija DPA.

UEFA-ina disciplinska komisija objavila je da će do utorka, prije sljedeće utakmice ruske reprezentacije na EP-u protiv Slovačke u Lilleu, donijeti i obznaniti svoju odluku.

Fotografije i video materijali s utakmice nedvojbeno pokazuju kako su ruski navijači nakon izjednačujućeg pogotka Berecuskija u sučevoj nadoknadi upali na sektor s engleskim navijačima i počeli ih napadati, što je uzrokovalo bijeg većine po tribinama stadiona Velodrome u Marseilleu.

Ruski nogometni savez je na EP-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini, zbog divljanja ruskih navijača bio kažnjen novčano, a prijetilo im je i potencijalno oduzimanje šest bodova na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izrazio je slaganje s Uefom zbog pokretanja postupka.

To je ispravan postupak. Bilo je paljenja baklji, ispaljivanja raketa iz signalnih pištolja, bilo je sukoba na tribinama i potrebno je to razriješiti, stoji u Mutkovoj izjavi koju je objavila ruska agencija R-Sport, a prenio Reuters.

Pripremit ćemo se i iznijeti naš stav... Navijanje je bilo sjajno, ali među navijačima je bilo onih koji nisu bili tamo zbog nogometa, rekao je Mutko.