[VIDEO] Povijest kaže kako Vatreni danas moraju pobijediti

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je na osam velikih međunarodnih natjecanja i ni na jednom turniru nije prošla u drugi krug natjecanja ako na startu turnira nije pobijedila.

Ukupno su Vatreni u osam uvodnih utakmica ostvarili četiri pobjede, tri poraza i jedan neodlučeni rezultat uz razliku pogodaka 9-4.

Na hrvatskoj premijeri na velikim natjecanjima, Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996., Vatreni su pobijedili Tursku 1:0. Bila je to dramatična utakmica koju je odlučio pogodak Gorana Vlaovića u 85. minuti. Hrvatska je zatim dogurala do četvrtfinala u kojem je ispala od Njemačke.

Na SP-u 1998. u Francuskoj Ćirini 'sinovi' na startu su dobili Jamajku (2:1), a nakon toga dogurali do povijesne bronce. Idući SP u Japanu i Južnoj Koreji (2002.) donio je razočaranje na startu i poraz od Meksika, a zatim ispadanje u prvom krugu.

Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. Vatreni su otvorili protiv Švicarske, a susret je završio bez golova. Hrvatska je dominirala, imala nekoliko lijepih prilika, no nije uspjela postići pogodak. Momčad koju je tada vodio Otto Barić nije prošla grupu, ostala je iza Engleske i Francuske.

Četiri godine poslije hrvatska vrsta je na otvorenju EP-a u Austriji i Švicarskoj dobila Austriju 1:0 i prošla skupinu. Austrijance je slomio Luka Modrić golom iz kaznenog udarca u četvrtoj minuti. Vatreni su natjecanje zaključili porazom od Turske u četvrtfinalu.

Na posljednjem EP-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini Hrvatska je na početku slomila Irsku 3:1, no to ipak nije bilo dovoljno za prolazak u osminu finala. To je bio i jedini put da je Hrvatska slavila u prvom kolu nekog velikog natjecanja, a zatim je ispala. Irce su slomili Mandžukić (2) i Jelavić.

Posljednji SP u Brazilu prije dvije godine pamtit ćemo po otvaranju s Brazilom, porazu od 1:3 i opraštanju nakon prvog kruga.

Europsko prvenstvo u Francuskoj bit će posebno po tome što i četiri trećeplasirane ekipe idu dalje pa će svaki bod biti presudan.

Hrvatski nastupi u prvim kolima na velikim natjecanjima:
EP 1996. ENGLESKA
1. kolo: Hrvatska Turska 1-0 (stigli do četvrtfinala)
SP 1998. FRANCUSKA
1. kolo: Hrvatska - Jamajka 3-1 (osvojili 3. mjesto)
SP 2002. JAPAN I JUŽNA KOREJA
1. kolo: Hrvatska - Meksiko 0-1 (ispali u grupi)
EP 2004. PORTUGAL
1. kolo: Hrvatska - Švicarska 0-0 (ispali u grupi)
SP 2006. NJEMAČKA
1. kolo: Hrvatska - Brazil 0-1 (ispali u grupi)
EP 2008. AUSTRIJA I ŠVICARSKA
1. kolo: Hrvatska - Austrija 1-0 (stigli do četvrtfinala)
EP 2012. POLJSKA I UKRAJINA
1. kolo: Hrvatska Irska 3-1 (ispali u grupi)
SP 2014 BRAZIL
1. kolo: Hrvatska - Brazil 1-3 (ispali u grupi)