[VIDEO] Marseille: Najmanje 35 ozlijeđenih, jedan navijač kritično

U sukobima engleskih i ruskih navijača uoči, za vrijeme i nakon utakmice nogometnog EP-a između Rusije i Engleske (1:1) odigrane u Marseilleu, a u koje su se umiješali i lokalni huligani, najmanje je 35 osoba ozlijeđeno, a jedan je engleski navijač u životnoj opasnosti.

Iako su nakon incidenata koji su se u Marseilleu počeli događati već u četvrtak, Francuzi angažirali oko 1200 policajaca na održavanju javnog reda, kaos na ulicama francuskog lučkog grada nije zaustavljen. Policajci su priveli šest osoba, a kako bi zaustavili nasilje bili su prisiljeni treći dan zaredom koristiti i dimne bombe sa suzavcem. Tri su policajca u tim akcijama lakše ozlijeđena.

No, nereda nije bilo samo u Marseilleu. U Nici su se u subotu navečer sukobili navijači Sjeverne Irske i lokalni huligani. Prema policijskim izvješćima, sedam osoba je ozlijeđeno, jedna od njih zadobila je ozljede glave. Scene uličnih borbi iz Marseillea koje su se proširile društvenim mrežama, a pokazala ih je Francuska televizija, zorno su pokazale brutalnost tzv. navijača koji su u sukobima koristili sve što bi im došlo pod ruku, od stolica do metalnih šipki.

Europski nogometni savez (UEFA) i Engleski nogometni savez (FA) osudili su incidente, a čelnici europske krovne nogometne organizacije najavili su hitan sastanak na temu suzbijanja navijačkog nasilja. Ljudi koji se pribjegavaju nasilju nemaju mjesto u nogometu stoji u UEFA-inom priopćenju. Iz Engleskog nogometnog saveza pozvali su navijače na pristojno ponašanje te izrazili razočaranje scenama viđenim u Marseilleu.

Organizatori Europskog nogometnog prvenstva izrazili su bojazan da bi se scene iz Marseillea mogle ponoviti i u drugim francuskim gradovima, a prvi dvoboj od onih koje su svrstali među najrizičnije, današnja je utakmica Hrvatske i Turske na pariškom Parku prinčeva. Taj je sraz na skali rizika od 1 do 4 dobio ocjenu 3, baš kao i utakmice Njemačka - Poljska (16. lipnja na Stade de Franceu), Engleska - Wales (16. lipnja u Lensu) i Ukrajina - Poljska (21. lipnja u Marseilleu). Na svim tim utakmicama će biti postrožene mjere opreza. Nakon onoga što se dogodilo u Marseilleu, više ne smije biti propusta u osiguranju, a odgovor na bilo kakav oblik nasilja mora biti brz i efikasan, izjavio je voditelj Nacionalnog odjela za borbu protiv huliganizma Antoine Boutonnet za agenciju AFP.

Francuski ministar unutarnji poslova Bernard Cazeneuve izdao je priopćenje u kojem ističe da francuska policija ima pod kontrolom sigurnosnu situaciju te da su u obzir uzete sve prijetnje, uključujući i one od mogućih terorističkih napada. Ruski mediji navode kako UEFA neće propustiti kazniti nogometne saveze Engleske i Rusije, a francuske i engleske novine su navijačke sukobe u Marseilleu nazvale sramotnima.

Prema francuskom sportskom dnevniku L'Equipeu strah je već pobijedio na Euru, a sportskim prilogom nedjeljnog izdanja londonskog Daily Maila dominira naslov Povratak u crne godine.