Bjeloruki gibon Kent prognozirao pobjedu Hrvatske

Bjeloruki gibon Kent je na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta prognozirao pobjedu nogometne reprezentacije Hrvatske u utakmici s Turskom u prvom kolu Europskog prvenstva u Francuskoj.

U nastambu bjelorukih gibona u kojoj su mužjak Kent, ženka Kulička i njihovo mladunče bile su obješene dvije kutije, jedna označena zastavom Hrvatske, a druga zastavom Turske. U kutijama je bilo voće i povrće koje bjeloruki giboni jedu.

Radnici ZOO-a pustili su Kenta da prvi uđe u nastambu i povuče potez - trebao je izabrati iz koje će kutije - one sa zastavom Hrvatske ili one sa zastavom Turske, uzeti hranu. Kent se odlučio za kutiju s hrvatskom zastavom, za što je bio nagrađen velikim pljeskom oduševljene publike, među kojima su bili i nogometaši Dinama Petar Stojanović i Antonijo Ježina.

Sad smatramo da je Kent predvidio pobjedu Hrvatske i ja se nadam da će biti tako, izjavio je novinarima edukator ZOO-a Tomislav Krizmanić na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta.

Rekao je kako je do sada, već dugi niz godina, sportske rezultate prognozirao njihov tapir Robi i u tome je bio izuzetno uspješan, sve utakmice je točno predvidio. No, budući da se sada Robi nalazi u jednom dijelu ZOO-a koji je u zahvatu modernizacije, odlučili su pružiti šansu i nekoj drugoj životinji u Zoološkom vrtu i tako su odabrali bjelorukog gibona Kenta.

Zagrebački Zoološki vrt iako manji u odnosu na druge europske ZOO vrtove i zbog toga ne može držati mnoge velike životinje poput slona, žirafe, nosoroga - svejedno je poznat po tome što je jedini na svijetu koji ima grupu čovječjih ribica i dinarskih voluhara. Budući da su oni u sklopu istraživačkog programa i zahtijevaju izuzetno posebne mikoklimatske uvjete, na žalost, posjetitelji ih još uvijek ne mogu vidjeti ali nadamo se da će se to promijeniti u bližoj budućnosti, istaknuo je Krizmanić. 

U ZOO-u imaju i sabljorogog oriksa, vrstu antilope koja u životinjskom svijetu ima jedne od najdužih rogova i po dužini rogova ta je vrsta rekorder u zagrebačkom ZOO-u. Te vrsta koja je obitavala na područjima pustinje Sahare i njezinim rubnim područjima danas u prirodi više nema jer je na žalost izumrla te za sada egzistira još samo zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima.

Krizmanić ističe kako je zagrebački ZOO ponosan i na to što ima komodskog varana. Komodski varan je najveći gušter na svijetu i jedna je od vrlo rijetkih životinja. 

Iako ZOO vrt slavi 91. rođendan,  osjećaju se vrlo mladi zbog modernizacije koja je u tijeku, ističe ravnatelj Skok, dodajući da im je ova godina jedna od prijelomnih. U zagrebačkom ZOO-u u tijeku je prva faza modernizacije koja će završiti do 30. rujna, a već se pripremaju i za drugu fazu. Skok je najavio kako će biti i novih životinja i prekrasnih iznenađenja u ZOO-u.