Utakmica Hrvatska-Turska za francusku policiju rizična

Nakon navijačkih nereda u Marseilleu, francuska policija je posebno oprezna uoči današnjeg dvoboja Hrvatske i Turske.

Francuska policija je donijela procjenu da je to rizična utakmica, kazao je za Hinu Dubravko Perec, MUP-ov voditelj odjela za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Perec je doputovao u Francusku kao dio hrvatskog tima od osam policijskih službenika specijaliziranih za rad na sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Policijski će službenici poslove obavljati isključivo u suradnji s francuskim kolegama, šestorica kao dio mobilnih timova u gradovima odigravanja utakmica prvog kruga natjecanja, Parizu, Saint-Etienneu i Bordeauxu, odnosno i drugim gradovima u slučaju daljnjeg plasmana hrvatske nogometne reprezentacije, dok će dvojica policijskih službenika poslove obavljati u odorama hrvatske policije, ali bez naoružanja, kao časnici za vezu u Parizu.

Naši policajci će se nalaziti na lokacijama u dogovoru s francuskom policijom, a to su obično stadioni, fan zone i mjesta gdje se okupljanju navijači, dodao je Perec. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske radi pružanja stručne pomoći u cilju sprječavanja navijačkih nereda kontinuirano surađuje s policijama zemalja domaćina velikih sportskih natjecanja od Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

MUP je u Francusku poslao i popis sa 326 hrvatskih navijača koji su potencijalna opasnost za izazvanje nereda na Europskom nogometnom prvenstvu. Pravomoćna rješenja zabrane imaju 183 navijača, a njih 145 evidinetirani su u MUP-ovoj Zbirci podataka o osobama i događajima vezanim uz športska natjecanja.

Hrvatskim navijačima će za vrijeme EP-a biti  na raspolaganju Veleposlanstvo za navijače u organizaciji  Uvijek vjerni, kao i posebni vodiči Veleposlanstva RH u Francuskoj. U suradnji Kluba navijača Uvijek vjerni te Uefe i FSE, organizirano je Fans Embassy Croatia koje će biti službeno mjesto okupljanja svih hrvatskih navijača prije utakmica hrvatske reprezentacije. Navijačko veleposlanstvo otvara se dan prije utakmice te je dostupno u gradovima domaćina na dan same utakmice, kao i dan kasnije. Hrvatskom timu u navijačkom veleposlanstvu pridružena su i dva lokalna volontera iz gradova domaćina. Pozicija gdje se nalazi navijačko veleposlanstvo je Champ de Mars, službena Fan zona grada Pariza. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske otvorilo je ured i dežurni telefon za hrvatske navijače koji se nađu u nevolji. Također, MVP RH će otvoriti svoje urede u Saint Etienneu i Bordeauxu u kojima igramo protiv Češke i Španjolske.