[HRT 2] Hrvatska na Rujevici dočekuje San Marino

Hrvatska nogometna reprezentacija u sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Francuskoj igra još jednu provjernu utakmicu protiv San Marina na Rujevici u Rijeci.

Susret Hrvatske i San Marina pratite na našem Drugom programu i preko streama na našem portalu od 20.15 sati.

Izabranici Ante Čačića dočekali su prije osam dana Moldovu u Koprivnici gdje su slavili 1:0 pogotkom Andreja Kramarića. Čačić će protiv San Marino moći iskoristiti šest izmjena.

Utakmicu sa San Marinom stavljamo u kontekst drugog dijela priprema za odlazak na Europsko prvenstvo, a blok pripremnih treninga završava sa samom utakmicom. Želim koristiti igrače što više, iako smo limitirani sa šest izmjena tako da ću još vidjeti kojim bih igračima trebao u utakmici dati veću minutažu. Siguran sam da me ova utakmica, kao i prethodna te kao i svaki trening približavaju ideji na koji način i s kojim igračima treba otvoriti Europsko prvenstvo, najavio je izbornik Čačić.

Sa San Marinom Vatreni su se susreli dva puta, u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. U lipnju 2001. godine bilo je 4:0 u Varaždinu, zahvaljujući pogocima Vlaovića, Balabana, Šukera i Vugrinca, dok je u rujnu iste godine u Serravalleu također bilo 4:0, uz dva pogotka Prosinečkog te po jedan N. Kovača i Solde.

Nakon San Marina slijedi proučavanje protivnika koji ih čekaju u Francuskoj, ali Čačić očekuje od igrača da se pokažu u najboljem svijetlu na današnjoj utakmici na Rujevici: Svakog protivnika treba poštovati, susret sa San Marinom nam mora biti dobra trening-utakmica. U njoj moramo zadovoljiti svoje kriterije. Sljedeći tjedan počinjemo s osvježavanjem i adaptacijom na protivnike u Francuskoj. Imali smo ljude koji su pratili naše suparnike, a kada odemo u Francusku detaljnije ćemo se pozabaviti suparnicima u skupini.

Kapetan Darijo Srna pozvao je u ime svih reprezentativaca navijače na korektnu podršku: Na tribinama stvarno nema mjesta neprimjerenom ponašanju i upućujem apel navijačima da se na tribinama i utakmicama ponašaju u skladu sa zakonom, da podržavaju nogomet i hrvatsku reprezentaciju koja je osigurala nastup na 9 od 11 velikih natjecanja. Upravo stoga zaslužujemo igrati pred punim tribinama te da se prema nama svi odnose pozitivno. Pozivam sve ljude, navijače i državu da stanu na kraj rasizmu, uzvicima i neprimjerenom ponašanju kako bi mogli igrati pred punim tribinama bez ružnih dovikivanja i vrijeđanja.

Hrvatska nogometna reprezentacija u Francusku odlazi u utorak, 7. lipnja, a prvu utakmicu na Europskom prvenstvu igra 12. lipnja u Parizu protiv Turske.