Muhammad Ali - život prvaka

Muhammad Ali rođen je kao Cassius Marcellus Clay Jr. (Louisville, 17. siječnja 1942.). Jedan od najvećih boksača teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih sportaša svih vremena umro je u petak u 75. godini.

Osim boksom, Ali je javnost osvojio svojim iskrenim izjavama bez dlake na jeziku. Otpočetka je prakticirao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa.

U amaterskom boksu karijeru je završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u lako-teškoj kategoriji, a onda je slijedila fenomenalna profesionalna karijera. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu imao je već 1964. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Listona, koji je u sedmoj rundi odbio izaći u ring tvrdeći da ima ozljedu ramena. I uzvratni meč bio je prepun kontroverzija jer je Liston pao nakon udarca u prvoj rundi, za koji mnogi danas tvrde da nije bio tako opasan te da je Liston namjerno pao. Iste godine Ali je porazio legendarnog Archieja Moorea.

Odmah nakon što je osvojio titulu svijet je imao priliku vidjeti da ovaj mladić neće biti samo zanimljiv u ringu. Naime, Ali je javno prihvatio islam te pod utjecajem grupe Nacija islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo novo ime Muhammad Ali.

U to vrijeme Ali ulazi i u sukobe s vladom SAD-a, odbijajući novačenje za vrijeme Vijetnamskog rata, za što je bio osuđen. Istodobno, i boksačke federacije brane mu nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere trajao je oko tri godine.

Napokon je 1970. Ali dobio licenciju za nastupe, a 1971. već se pripremao za borbu stoljeća protiv Joea Fraziera. Borbe Muhammada Alija i Joea Fraziera postale su legendarne i ušle u anale sportske povijesti. Prvu borbu 1971. Ali je izgubio, ali se revanširao 1974. i tako dobio mogućnost novog napada na titulu protiv Georgea Foremana koja se održala 1974. u Zairu, a postala je poznata kao The Rumble in the Jungle (grmljavina u džungli).

Veliki Ali pobijedio je Foemana u osmoj rundi nakon što ga je najprije pustio da udara po njemu, a onda, kad se ovaj umorio, preciznim udarcima opet postao svjetski prvak.

Ali je uspješno branio svoju titulu, a najpoznatija obrana bila je ona protiv njegova velikog rivala Joea Fraziera. Njihova treća zajednička borba održala se u Manili. Vlaga je bila golema, a temperatura se popela na 38 °C. Borba je trajala 14 rundi, a onda je Frazierov trener Eddie Futch odlučio da Fraziera više neće pustiti u ring. Muhammad je dominirao posljednje dvije runda, a boksački povjesničar Mike Silver nazvao je to vježbom za gađanje na Frazierovoj glavi.

Treći put Ali je titulu osvojio protiv Leona Spinksa 1979., boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana prije, te se nakon toga povukao neporažen. Pokušao se Ali i četvrti put vratiti, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larryja Holmesa.