Gasol i Murray zbog virusa zika možda odustanu od Rija

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu objavila da nema potrebe za odgađanje ili premještanje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru u neki drugi grad, zbog straha od virusa zika mnogi sportaši već su najavili da će odustati od nastupa, a mogli bi im se priključiti i slavni španjolski košarkaš Pau Gasol te britanski tenisač Andy Murray.

Zasad su najveći strah od moguće zaraze pokazali golferi, pa su tako Australci Adam Scott i Marc Leishman te Vijay Singh s Fidžija rekli da neće sudjelovati na prvom olimpijskom natjecanju u golfu nakon 112-godišnje stanke, a o mogućem odustajanju razmišlja i Irac Rory McIlroy.

Više od stotinu znanstvenika potpisalo je pismo kojim su zatražili od Svjetske zdravstvene organizacije da zbog bojazni od pandemije virusa, čiji su glavni prijenosnici zaraženi komarci, predloži odgodu Igara dok se situacija u Brazilu ne smiri. No, WHO se oglušio na taj poziv argumentirajući svoju odluku nepostojanjem većeg rizika od širenja virusa održavanjem OI-ja prema predviđenom rasporedu nego što je to u ovom trenutku.

No, sudeći prema posljednjim vijestima, među sportašima je sve veća zabrinutost od moguće zaraze te mnogi od njih, a među njima i neke od najvećih zvijezda, stavljaju upitnik uz mogući nastup na Igrama.

Razgovarao sam s nekim kolegama. Imam povjerljive informacije koje bih želio podijeliti. Mnogo toga je nepoznato na ovu temu, vode se polemike i postoje opravdane sumnje. I ja razmišljam o tome hoću li se pojaviti na Igrama, rekao je košarkaš Chicago Bullsa i proslavljeni španjolski reprezentativac Pau Gasol, koji je bio najzaslužniji što je Španjolska prošle godine u Francuskoj ponovno osvojila naslov europskog prvaka.

Andy Murray je prije četiri godine na travi u Wimbledonu osvojio olimpijsko zlato i još nije odustao od obrane naslov u Riju, ali neće ignorirati upozorenja kojih je sve više.

Morat ću se još malo informirati prije donošenja konačne odluke. Razgovarat ću s nekoliko liječnika. Zasad planiram nastupiti, ali ne znam kakvo je trenutačno stanje ondje, izjavio je u ponedjeljak Murray.