FIFA: Primljeni Kosovo i Gibraltar; glavni tajnik Fatma Samoura

Međunarodna nogometna federacija na Kongresu u Mexico Cityju primila je Kosovo i Gibraltar kao nove članice.

Delegati Kongresa su u meksičkoj prijestolnici sa 141 glasom 'za' i 23 glasova 'protiv' priznali Kosovo koje je tako postalo 210. član krovne nogometne organizacije. Početkom svibnja to je učinila i UEFA-u što je bio i uvjet da FIFA primi Kosovo u svoju obitelj.

Kosovo se suočava s izazovima, to je očito. Potrebne su nove investicije. Ima puno financijskih izazova i ograničen je organizacijski kapacitet. Ali, usprkos tome, tamo ima očite ljubavi i strasti za nogomet i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterije, naglasio je član Vijeća Senes Erzik.

FIFA-ina odluka izazvala je euforiju kosovskog vodstva. Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Nogometne vrijednosti su obranjene, hvala svima, rekao je predsjednik Kosovskog nogometnog saveza Fadil Vokri.

U ime Nogometnog saveza Srbije Kongresu se obratio dopredsjednik Željko Kojić koji je prije glasovanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

Mnogi delegati su svjesni našeg stava. UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju ona je nelegalna. Kosovo nije član Ujedinjenih naroda, rekao je Kojić prije glasovanja.

Osim Kosova, FIFA je u organizaciju primila i Gibraltar, što znači da će obje reprezentacije dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje u rujnu.

Fatma Samoura izabrana za glavnog tajnika FIFA-e

Prvi put u povijesti na poziciji glavnog tajnika FIFA ima ženu, a to je postala Senegalka Fatma Samoura.

Fatma je žena golemog iskustva i u FIFA-u će donijeti svježi vjetar. Donijet će vjetar izvana, a ne iznutra. Radila je na nekim od najizazovnijih pitanja našeg vremena. Pokazala se sposobnim liderom koji mijenja i poboljšava organizacije, što je za nas u FIFA-i posebno važno. Ona zna koliko su važni transparentnost i odgovornost, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na kongresu u Mexico Cityju.

Samura ima 54 godine, posljednja dva desetljeća vodi programe Ujedinjenih naroda u Africi, a trenutačno je angažirana na humanitarnom projektu u Nigeriji.

Ovo je predivan dan za mene. Hvala na povjerenju koje mi je ukazano. Vjerujem kako se ova uloga savršeno uklapa uz moje sposobnosti i iskustvo, poručila je Samoura koja tečno govori engleski, francuski, španjolski i talijanski.

Na dosadašnjoj dužnosti u Nigeriji imala je širok spektar odgovornosti, uključujući izradu proračuna, upravljanje ljudskim resursima, te nabavom. Koordinirala je s više od 2,000 osoba.

Premda nema nogometnog znanja, oduševljeni smo što je u našem timu
, dodao je Infantino.