Lovorko Magdić: Karate među najuspješnijim hrvatskim sportovima

Godinama je hrvatski karate u središtu najvažnijih europskih i svjetskih zbivanja u tom sportu. Samo u posljednjih 10 godina, vjerovali ili ne, hrvatska reprezentacija s Europskih seniorskih prvenstava vratila se sa čak 38 medalja, od toga 12 zlatnih. U tom razdoblju u praktički najplodonosnijem desetljeću hrvatskog karatea naši su predstavnici osvojili i sedam odličja na Svjetskim prvenstvima.

Ukupno, od osamostaljenja hrvatski karate na seniorskim EP-ima i SP-ima u protekla dva i pol desetljeća bilježi gotovo nestvarnih i pomalo nevjerojatnih 88 medalja (20 zlatnih, 17 srebrnih i 51 brončanih, od toga omjer na Europskim prvenstvima je 17-12-41). Dakle, bez medalja na Europskim i Svjetskim kadetskim, juniorskim, prvenstvima mladjih seniora, Svjetskim kupovima, Grand prix natjecanjima ili turnirima Svjetske Premier lige, gdje pravo nastupa imaju samo seniori. Bez raznih ostalih pripremnih turnira i natjecanja.

Uz podatak da su djevojke u borbama (Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard predvodjene izbornikom Dragutinom Galinom) dva puta osvojile naslov ekipnih prvakinja Europe, prošle godine u Istanbulu bez izgubljenog boda, što je praktički nezabilježeno u povijesti tog sporta.

Uz dodatak kako je jedino hrvatsko zlatno odličje na prošlogodišnjim 1. Europskim (olimpijskim) igrama bilo karataško (Maša Martinović +68 kg), te da su djevojke u Bakuu osvojile još dva odličja (Jelena Kovačević srebro -55 kg, Ana Lenard bronca -61 kg).

I na dužnosničkom planu učinjen je veliki pomak, jer predsjednik Hrvatskog karate saveza Stjepan Čelan obnaša i dužnost glavnog tajnika Europske karate federacije. Malo je takvih dužnosnika u hrvatskom sportu koji su uspjeli nešto slično (Vedran Pavlek - skijanje, Zrinko Gregurek - automobilizam, Davor Šuker - nogomet, primjerice...)

U Hrvatskoj u ovom trenutku djeluju 183 kluba s više od 10.300 registriranih natjecatelja, uz pretpostavku kako je onih neregistriranih, koji se karateom bave rekreativno ili povremeno, otprilike još toliko.

Sve to upućuje kako je u ovom trenutku karate jedan od naših najuspješnijih i najtrofejnijih sportova uopće. Čiji je u prosjeku gledano veliki dio onih najuspješnijih akademski obrazovan. Koji su fakultet završili za vrijeme ili pak neposredno po završetku sportske karijere. Kako je riječ i o jednom od najmasovnijih sportova, jer WKF (Svjetska karate federacija) trenutačno ima 193 članice. I sve to u predvečerje, karatisti se tome posebno vesele i nadaju, mogućeg uvrštenja karatea u olimpijski program, što bi se vjerojatno trebalo dogoditi već na idućim OI u Tokiju 2020. godine.