'Gnothi Seauton' osvojio prvu nagradu žirija u Houstonu

Dokumentarni film Gnothi Seauton autora Brune Kovačevića, rukovoditelja Produkcijskoga odjela Sport na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), osvojio je prvu nagradu Gold Remi Award na međunarodnome festivalu dokumentarnoga filma Worldfest u Houstonu. Riječ je o najstarijemu festivalu dokumentarnoga filma u Sjedinjenim Američkim Državama i jednom od utjecajnijih u svijetu.

U konkurenciji je sudjelovalo više od 600 filmova iz 33 države, a film Brune Kovačevića natjecao se u kategoriji stranoga dokumentarnog filma. Gnothi Seauton bio je jedini sportski dokumentarni i jedini hrvatski film na festivalu.

Svečanoj je dodjeli nagrada u Houstonu  nazočilo više od dvije tisuće uzvanika, a Bruno Kovačević izjavio je kako je nagradom ugodno iznenađen i sretan što je film, osim u Hrvatskoj, prepoznat i u svijetu.

Lijepo je bilo predstavljati Hrvatsku u Houstonu i pobijediti u velikoj konkurenciji. Drago mi je da ova naša velika priča o obitelji Kostelić ne poznaje granice i da ljudi veoma emotivno na nju reagiraju neovisno o kojemu se dijelu svijeta radilo, rekao je Bruno Kovačević nakon dodjele nagrada.

Direktor festivala Hunter Todd tijekom svečane dodjele nagrada istaknuo je da je priča o hrvatskim skijašima nevjerojatna i da će poslužiti kao nadahnuće mnogima u svijetu. Smatram da film ima svijetlu budućnost jer motivira i ohrabruje, rekao je Hunter Todd.

Zanimljivo je da su se u 49 godina njegova postojanja na Worldfestu natjecali Steven Spielberg, braća Cohen, Ridley Scott, George Lucas, David Lynch, Oliver Stone, Brian de Palma i brojni drugi. Ove godine u kategoriji domaćeg dokumentarnog filma natjecao se Harrison Ford.

Dokumentarni film Gnothi Seauton govori o trnovitome putu i sportskim trijumfima obitelji Kostelić. Prvi su kadrovi filma snimljeni kad je Janica Kostelić imala svega osam godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, na kojima je Ivica Kostelić četvrti put osvojio srebrnu olikmpijsku medalju.

Film je svoju svjetsku premijeru imao u veljači ove godine u jednome od najpoznatijih kina na Beverly Hillsu, a reakcije su američke publike bile izvrsne.

Producent je filma agencija za tržišno komuniciranje Real grupa, a koproducent Hrvatska radiotelevizija. Redatelj je filma Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.