Slovenija i Španjolska izbačene s Eurobasketa, slijedi li Hrvatska?

Rat između FIBA-e i Eurolige dobio je svoj nastavk koji nikako nije dobar za europsku košarku. Naime, europski ogranak FIBA-e poslao je dopis reprezentacijama Slovenije i Španjolske u kojima ih obavještava da su (privremeno) izbačeni s Eurobasketa 2017.

FIBA je napravila što je i najavila sredinom ožujka kad je rekla da će zabraniti igranje reprezentacijama u natjecanjima pod svojom ingerencijom onih nacionalnih saveza koji podupru svoje klubove koji se odluče igrati ULEB-ov Eurokup umjesto Fibine Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

Razlog tome je što će se Euroliga od sljedeće sezone igrati sa 16 klubova. Njih 11 ECA je dodijelila A licenciju, a jedno od preostalih pet mjesta ponuđeno je pobjedniku regionalne ABA lige u kojoj se natječu i hrvatski sastavi. No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Ulebov Eurokup, a ne Fibinu Ligu prvaka.

Tu dolazi do problema i za hrvatsku reprezentaciju koja je dobila isti takav dopis od FIBA-e kao i Slovenija i Španjolska. Prema informacijam koje smo dobili iz HKS-a, oni će stati u zaštitu reprezentacije i napraviti sve kako ne bi došlo do najgoreg scenarija. Jer kao što znamo Hrvatska se već kvalificirala na Eurobasket, a FIBA bi je mogla izbaciti i sa kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre koji se održava od 4. do 9. srpnja u Torinu.

Takva poruka HKS-a znači da bi se klubovi koji su se odlučili zaigrati u ABA ligi mogli naći pod suspenzijom Saveza.

Slično pismo navodno je već na putu savezima Španjolske, Italije, Crne Gore, Makedonije, Rusije, BiH, Izraela, Grčke itd. Navodno je FIBA suspendirala 14 reprezentacija, a jedino je Francuska za sada u igri za Eurobasket.

Na skupštini ABA lige održanoj u ožujku, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona, a Hrvatski košarkaški savez je izdao priopćenje u kojem stoji kako on podržava Fibinu Ligu prvaka.

FIBA Europe tada je rekla kako se Euroleague Commercial Assets (ECA) i 11 klubova kojima je ECA dodijelila A licenciju za sljedeću sezonu služe neprimjerenim rječnikom u pregovorima s ostalim klubovima i ligama vezano za nastupe u europskim klupskim natjecanjima sljedeće sezone.