Sjećanje na Hillsborough nakon 27 godina

Jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa dogodila se 15. travnja 1989. na utakmici polufinala FA kupa između Nottingham Foresta i Liverpoola u kojoj je poginulo 96 navijača Redsa.

Nakon velikog sinoćnjeg slavlja na Anfieldu i plasmana Redsa u polufinale Europske lige, Liverpool se danas prisjeća tragedije na Hillsboroughu.Zbog prevelikog broja navijača koji su pušteni na jednu od tribina došlo je do prenatrpanosti. Navijači su pokušavali preskočiti ogradu, no zbog velikog pritiska mnogi su ostali zaglavljeni te se nisu izvukli, a velik broj navijača ostao je ozlijeđen. Toga dana život su izgubila 94 navijača, nekoliko dana poslije preminuo je 14-godišnji dječak, a od posljedica ozljeda četiri godine poslije umrla je i 96. žrtva tragedije na Hillsboroughu.

Više od dva desetljeća obitelji žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprječavanju ili ublažavanju posljedica. Nakon 23 godine istraga o velikoj tragediji je u rujnu 2012. završena, a neovisno povjerenstvo je utvrdilo kako je do tragedije došlo zbog krive procjene policije te slabe reakcije medicinske i zaštitarske službe.