Rekordni broj prijava za 25. Rally Opatija 2016.

Dva tjedna uoči roka za slanje prijava za 25. Rally Opatija 2016. za nastup se prijavilo više od stotinu posada iz devet zemalja. Na Kvarneru i u Istri natjecatelje očekuje 110 km brzinskih ispita i itinerer dugačak ukupno 360 km.

Rally Opatija druga je postaja Prvenstva Hrvatske i treće natjecanje Mitropa rally kupa, međunarodne serije u kojoj pravo nastupa imaju vozači iz ukupno 19 europskih zemalja. Također, opatijski će reli biti i premijerno natjecanje Alpe Adria rally kupa i trofeja.

Na listi prijavljenih nalazi se i trenutačno vodeća posada hrvatskog prvenstva i Mitropa kupa Krisztian Hideg i Istvan Kerek s Mitsubishi Lancerom Evo IX. Mađari s hrvatskom licencom ujedno su i branitelji naslova pobjednika na Rallyju Opatija. Iz Njemačke stiže posada Manuel Kossler i Marcus Poschner sa Subaru Imprezom R4. Kossler i Poschner pobjednici su Mitropa rally kupa iz 2014. i trenutačno trećeplasirani nakon dva održana natjecanja.

U Hrvatskoj bi drugi nastup u novom automobilu, Škodi Fabiji R5 trebao imati Janos Puskadi sa suvozačem Barnabasom Godorom. Prošle godine mađarski je dvojac osvojio drugo mjesto u Mitropa kupu u Fabiji klase S2000. Prvi put bi izvan Italije trebao nastupiti vrlo brzi Alfonso Di Benedetto s Ginom Abatecolom u Peugeotu 207 S2000. Ponovo na hrvatske brzince stižu mađarske posade s Fordovima Fiestama R5 Antal Kovacs i Gergo Istovics te Zoltan Lencse i Tamas Hoffbauer. Za nastup su prijavljeni i hrvatski predstavnici u Mitropa kupu Tomas Hrvatin i Marko Stiperski s Renaultom Cliom RS te Ivica Siladić i Jasna Durak sa Škodom Fabijom R2.

Još jedna međunarodna serija izabrala je Rally Opatija za svoje bodovno natjecanje. Riječ je o Alpe Adria rally kupu za vozila s pogonom na dva kotača zapremnine motora do 2500 ccm i Alpe Adria rally trofeju za vozila sa pogonom na dva kotača preko 2500ccm i sva vozila sa pogonom pogonom na četiri kotača. Nakon opatijske premijere natjecatelje kupa očekuju još četiri, a sudionike trofeja još pet natjecanja.

Publika će na Rallyu Opatija imati prigodu vidjeti i zanimljiva povijesna vozila. Posebno izdvajamo dva Porschea 911, Lanciu Betu Montecarlo, Lanciu Deltu Integrale i Ford Escort RS 2000. Brzinski ispiti Breza 1 i 2 vozit će se u petak, 6. svibnja. Preostalih šest brzinaca – Brest, Račja Vas i Mune vozit će se po dva put u subotu, 7. svibnja. Servisno parkiralište bit će u prelučkom autokampu, a startno-ciljna rampa u središtu Opatije.

Prijave za 25. Rally Opatija 2016. primaju se do petka, 29. travnja u ponoć. Natjecanje se uz Prvenstvo Hrvatske, Mitropa rally kup te Alpe Adria rally kup i trofej boduje i za Šampionat te Kup Bosne i Hercegovine. Opatija će 12. studenog biti i domaćin dodjele odličja najuspješnijim sudionicima Mitropa kupa za 2016. godinu.