Grahovac: Cilj je osvajanje zlata na 'domaćem' Europskom prvenstvu

U Dubrovniku je održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo rukometaša koje će se održati u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja 2018. godine.

Hrvatska se kao domaćin izravno plasirala na sljedeće EP na kojemu će sudjelovati ukupno 16 reprezentacija, a ostalih 15 putnika bit će poznato po završetku kvalifikacija koje će trajati od 2. studenoga ove godine do 18. lipnja sljedeće godine.

U kvalifikacijama će ukupno sudjelovati 28 reprezentacija koje su podijeljene u sedam skupina po četiri, a odlazak u Hrvatsku izborit će dva prvoplasirana sastava iz svake skupine, te najbolja treća reprezentacija.

Predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza Tomislav Grahovac rekao je nakon ždrijeba kako je Hrvatskoj cilj osvajanje zlata te zaokruživanje ciklusa jedinom medaljom koja nedostaje.

Nama je cilj zaokruživanje ciklusa i osvajanje zlata kojeg jedino nemamo u svim našim medaljama. Imamo strašnu dobru reprezentaciju koja može pobijediti naročito pred domaćom publikom. Ne treba bježati od odgovornosti, ali niti stvarati pritisak na reprezentaciju. Mislim da smo najbolji, rekao je Grahovac te dodao kako su pripreme za prvenstvo koje će se održati u Zagrebu, Poreču, Splitu i Varaždinu već u tijeku.

Grahovac je istaknuo kako nakon ždrijeba nema tzv. skupine smrti, no kako su dosta zanimljive druga i treća skupina u kojoj su Srbija i BiH.


Odgovarajući na novinarski upit o sigurnosnom aspektu prvenstva u kontekstu nedavnih terorističkih napada u Parizu i Belgiji, Grahovac je odgovorio kako su svi u HRS-u svjesni rizika te kako se velika pozornost poklanja sigurnosnom aspektu.

Razmišlja se stalno o tome jer je to nešto što je sadašnjost i svjesni smo svi rizika i opasnosti kod organizacije ovakvog natjecanja i veliku pažnju ćemo posvetiti sigurnosnom aspektu, rekao je Grahovac.

Predstavljena je i službena maskota, to je pas pasmine tornjak. Iz organizacije su poručili kako će se ime maskote birati putem nagradne igre.ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA,
SKUPINA 1: Danska, Mađarska, Nizozemska, Latvija
SKUPINA 2: Poljska, Bjelorusija, Srbija, Rumunjska
SKUPINA 3: Španjolska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Finska
SKUPINA 4: Island, Makedonija, Češka, Ukrajina
SKUPINA 5: Njemačka, Slovenija, Portugal, Švicarska
SKUPINA 6: Švedska, Rusija, Crna Gora, Slovačka
SKUPINA 7: Francuska, Norveška, Litva, Belgija