Nogomet za prijateljstvo: Djeca širom svijeta biraju omiljeni klub

Otvoreno je javno glasanje za Kup devet vrijednosti, koji se dodjeljuje u sklopu četvrte sezone Gazpromova društvenog međunarodnog projekta Nogomet za prijateljstvo.

Djeca iz svih krajeva svijeta mogu do 24. travnja na službenoj Facebook stranici nominirati nogometni klub koji se istaknuo svojim društveno odgovornim odnosom prema zajednici, a mladi sudionici projekta F4F među predloženima će birati najbolje.

Kup devet vrijednosti
posebno je priznanje u svijetu nogometa kojeg mladi nogometaši, sudionici projekta Nogomet za prijateljstvo drugu godinu zaredom dodjeljuju lubu koji se istaknuo u promociji društveno odgovornih vrijednosti F4F programa. Prvi Kup devet vrijednosti dodijeljen je 2015. godine nogometnom klubu Barcelona na trećem međunarodnom dječjem forumu F4F u Berlinu. Djeca koja su glasovala za klub istaknula su njihove inicijative u potpori i razvoju nogometa za mlade, kao i pomoć mladim nogometašima iz zemalja u razvoju. Sudionici F4F međunarodnog dječjeg Foruma tom su prigodom uručili nagradu potpredsjedniku nogometnog kluba Barcelona Ramonu Pontu.

Novost je da je izbor ove godine otvoren svima, širom svijeta. Tako bilo tko, neovisno o tome gdje se nalazi, može predložiti nogometni klub po izboru ukoliko podijeli post sa službeneFacebook stranice i označi svojeg favorita hashtagom. Sukladno prikupljenim nominacijama bit će formirana lista Top 25 klubova, a sudionici projekta će potom glasati za klub koji po njihovom mišljenju zaslužuje to priznanje. Predstavnici pobjedničkog kluba bit će pozvani na F4F Forum u Milano kako bi primili priznanje iz dječjih ruku.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Münchenu, globalni ambasador F4F programa Franz Beckenbauer pozvao je sve na sudjelovanje u glasovanju: Kup Devet Vrijednosti je sjajna ideja. Ne samo za sudionike projekta, nego i za sve one koji su upoznati s inicijativom te na ovaj način mogu dati svoj doprinos. Pozivam sve koji mogu da se priključe i postanu dio našeg pokreta!

Autor statue Kupa Devet Vrijednosti poznati je njemački kipar Achim Ripperger. Statua prikazuje figuru mladog nogometaša koji u svojim rukama drži planetu Zemlju u obliku nogometne lopte. Ona simbolizira budućnost, koja je u rukama novih generacija i kao takva ovisi o vrijednostima u koje ova generacija vjeruje i promovira.

Projekt Nogomet za prijateljstvo provodi se uz potporu UEFA-e i vodećih nogometnh klubova i sportskih akademija, među kojima su, između ostalih, kroz godine sudjelovali: Atletico Madrid, Chelsea, Galatasaray, Inter Milan, Lazio,  West Ham United i drugi.

O pobjedniku Kupa Devet Vrijednosti u 2016. godini odlučivat će djeca iz 32 zemlje koja sudjeluju u četvrtoj sezoni projekta. To su Alžir, Argentina, Aemenija, Austrija, Azerbejđan, Bjelorusija, Belgija, Brazil, Bugarska, Kina, Hrvatska, Republika Češka, Francuska, Njemačka, mađarska, Italija, Japan, Kazahstan, Kirgistan, Nizozemska, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka, Španjoska, Švicarska, Sirija, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i Vijetnam.