Ude vjeruje da će i treći put nastupiti na OI-ju

Najbolji hrvatski gimnastičar Filip Ude otputovao je u utorak u Rio de Janeiro, gdje će se  od petka do ponedjeljka sudjelovati u  kvalifikacijama za Olimpijske igre, a u izjavi za Hinu je naglasio kako je siguran u plasman na svoje treće Igre za redom.

Razlog za optimizam daju mi rezultat sa simuliranog natjecanju u njemačkom Kienbaumu prošlog petka, gdje sam za vježbe na šest sprava dobio  željenu ocjenu od 86 bodova. Uspijem li ponoviti takvo izdanje i u Južnoj Americi, bit će to dovoljno da se nađem među 24 vježbača koji kroz višeboj traže vizu za ljetne olimpijske igre, rekao je Ude.

U uspjeh je uvjeren i Filipov stručni stožer, a njegovi treneri Igor Križimski i Mario Vukoja naglašavaju kako Ude mora ostati miran i koncentriran.  Iako je u prošlosti imao problema s ozljedama, nakon dužeg vremena 30-godišnji Čakovčanin ima uredan zdravstveni karton.  Svjestan je pritiska kojeg pred njega stavlja nastup na šest različitih sprava i činjenica kako su ovo jedine kvalifikacije za nastup u Riju.

Filip Ude je osvajač europskog, svjetskog i olimpijskog srebra i uvjeren je da će brojni sati provedeni na treninzima uroditi plodom te da će i on izboriti nastup među osvajačima medalja na spravama s posljednjeg Svjetskog prvenstva, osam najboljih reprezentacija i domaćim, najboljim brazilskim gimnastičarima.

Preostali sudionici Olimpijskih igara znat će se nakon kvalifikacijskog višeboja ovog vikenda, kada će biti i službeno otvorena Rio Olympic Arena, u kojoj će se u kolovozu održati sva gimnastička natjecanja na olimpijskim igrama.