Kina do 2050. planira postati nogometna supersila

Stotine milijuna dolara uloženih u dovođenje inozemnih igračkih zvijezda u kinesku ligu jedan je od koraka koji bi od Kine trebali napraviti nogometnu supersilu najkasnije do 2050., izloženo je u ambicioznom vladinom programu.

Prema spomenutom 30-godišnjem planu već do 2020. bi u Kini trebalo biti najmanje 50 milijuna registriranih nogometaša svih uzrasta, a u sljedećih šest godina predviđeno je značajno poboljšanje nogometne infrastrukture izgradnjom ili obnovom više od 60.000 igrališta širom zemlje.

Kineske nogometašice već duže vrijeme uživaju ugled jedne od najboljih svjetskih reprezentacija. Nogometaši je najveći uspjeh plasman na Svjetsko prvenstvo 2002. kada su u skupini s Brazilom, Turskom i Kostarikom doživjeli tri poraza uz gol-razliku 0-9.

Kineska reprezentacija je izborila mjesto među 12 momčadi u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018., koje će biti raspoređene u dvije skupine iz kojih će dvije prvoplasirane izabrane vrste putovati u Rusiju. No, do tog su cilja Kinezi došli prilično neuvjerljivo, osvojivši drugo mjesto u svojoj skupini, te su u poretku drugoplasiranih reprezentacija bili posljednja momčad koja je prošla u treći kvalifikacijski krug.

Plasman na završni turnir u Rusiji, predstavljao bi ispunjenje jednog od tri manja cilja u ostvarenju plana o Kini kao nogometnoj supersili. Naime, kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je izjavio da od muške reprezentacije očekuje ponovni plasman na završnicu Svjetskog prvenstva, pritom je izrazio želju da Kina bude domaćin završnog turnira, a kao konačni cilj postavio osvajanje naslova svjetskog prvaka.