Drago Ćosić: U Rio po novu medalju

Kao i u Poljskoj nedavno, Hrvatska je i u Herningu na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, bila najbolja kada je to bilo najpotrebnije. Protiv Norveške, u  trećem i odlučujućem susretu turnira, naši su  rukometaši odigrali gotovo  savršeno i osigurali svoj peti nastup na Olimpijskom natjecanju.

Norveška je nakon sjajne predstave protiv Danske, malo utjerala strah u kosti svima, ali očito ne i našim rukometašima. Oni su imali svoj cilj i plan igre i proveli su ga u djelo na način s kojim mogu biti ponosni. Fantastični Ivan Stevanović zaustavio je pet njihovih uvodnih napada, i to uglavnom zicera i srušio norveške snove prije nego što ih je probio prvi znoj. Duvnjak je s druge strane sjajno slagao našu igru, pa su Norvežani doživjeli šok i potop, a da zapravo nisu ozbiljno ni ušli u susret. Prvi pogodak tako su nam zabili tek nakon 7 minuta i 20 sekundi igre. Hrvatska je stvorila 7 razlike nakon nepunih 11. minuta igre i praktički se do kraja poigravala s Vikinzima. A nije riječ, o slaboj reprezentaciji. Dapače, oni samo 12 sati ranije imali Dansku na pladnju, i ispustili je u posljednjem napadu. U nepunu godinu dana dvaput su pobijedili Hrvatsku pod Željkom Babićem. Ali naši se nisu previše osvrtali na to. Znali su da imaju i snage i moći i talenta da Norvežane razoružaju i pobijede bez ispaljenog metka.

Zahvaljujući čudesnom danu Ivana Stevanovića koji je imao ukupno 16 obrana, 3 je u završnici dodao naš drugi Ivan Pešić, Hrvatska si  je mogla dopustiti luksuz da izrotira cijelu postavu. Čak deset naših igrača na kraju se upisalo u strijelce, što je također svojevrsni raritet. Norvešku su naši izludili stalnim promjenama ritma i obranama. Malo 5+1, malo 6:0., pa s dvojim kružnih kada su imali igrača manje. Na svaku norvešku akciju Babić je imao odgovor, što je  potvrda sjajnog skautiranja, premda će neki reći i velikog kockanja , jer je sve bacio na taj susret.

Hrvatskoj sada treba mir i pamet. U Rio može ići samo 14 igrača u zapisnik. Jednu smo ideju vidjeli ovdje gdje je Hrvatska igrala samo s jednim lijevim krilom. Koga će voditi, od silnog broja vanjskih posebno ljevaka, Kopljar, Buntić, Šebetić, nadajmo se i zdravi Stepančić, jesu li Pešić i Stevanović cementirali svoje pozicije itd,itd… kako unaprijediti igru kružnih napadača koje gotovo da nismo primijetili u Herningu . Dosta je pitanja i zadaća za našeg izbornika. Dobio je kredit europskom broncom, sada ga je još ojačao prolaskom u Rio. Pustimo ga da radi i provodi svoje zamisli, jer to za sada izgleda dobro i uspješno. Ždrijeb olimpijskog turnira je 1. svibnja. Hrvatska je do sada bila na 4  olimpijska natjecanja i nikada nije bila slabija od polufinala. To je najmanje što očekujemo i od ove generacije.