Drago Ćosić iz Herninga: Poklon Dancima

Hrvatska rukometna reprezentacija  poražena je na startu olimpijskih kvalifikacija u Herningu. S 28:24 Danska je na korak do Rija. Na zapadu, ništa novo rekli bi oni koji malo duže prate hrvatsku rukometnu vrstu.

Dansku ionako nismo pobijedili već cijelo stoljeće. A nije trebalo tako završiti.
Hrvatska je izgledala odlično u prvoj četvrtini susreta. Obrana 5:1 savršeno je funkcionirala, Mikkel Hansen bio je izvan udarca, Stevanović  sjajan na našim vratima. Na  žalost, nismo to naplatili na pravi način. Uz nekoliko tehničkih pogrešaka, tri vratnice ili grede, promašili smo i jedan sedmerac. U posljednjih deset minuta prvoga dijela tako smo upali u krizu i Danci su to vješto iskoristili. Serijom 4:1 pobjegli su nam na 11:9 i mirno otišli na predah. Kada smo početkom nastavka promašili još dva sedmerca, ukupno 4 na cijelom susretu, postalo je jasno da su naši pred nemogućom misijom. Uz sjajnu podršku 15 tisuća navijača Danska je letjela terenom i u 42-oj pobjegla na velikih plus šest.

Ali ni oni nisu bili savršeni. Hrvatska se probudila zahvaljujući krilima i Duvnjaku i nakon serije 5:0 stigla na samo pogodak zaostatka u 53-oj 23:22. Na žalost tu je opet stala. Danci su s dva pogotka za redom pobjegli na + 3 i rutinski odradili posao do kraja.

To je faktografija susreta. Iza toga ostaje mnogo pitanja. Posebno našoj klupi i izborniku. Što se dogodilo s Mamićem koji je počeo susret, pa završio na klupi u 15-oj minuti. Zašto ni jednu minutu nije dobio Stipe Mandalinić. Kako je moguće da u silnim rotacijama u jednom dijelu susreta igra postava Štrlek - Čupić na krilima,  Kozina na crti, te Pavlović, Cindrić, Buntić na vanjskim pozicijama. Ta ekipa nikada nije odigrala ni jednu sekundu  zajedno do Herninga. S kojim pravom se izbornik kocka i sve karte baca na Norvešku , čuvajući Sliškovića za taj susret. I mogli bismo tako još mnogo nabrajati…ukratko Hrvatska nije bila prava i poklonila je pobjedu domaćinu.

Nadajmo se da će dečki prebroditi sve slabosti koje su pokazali u tih 60. minuta i preko Bahreina i Norveške naći put do Rija. Inače, bez obzira na tvrdnje iz Saveza da Rio nije pitanje života ili smrti ne piše nam se dobro.