Oproštaj Brbića i Vučevića: Uzdignute glave napuštamo Hajduk

Konferenciju za medije u klupskim prostorijama na Poljudu održali su smijenjeni predsjednik Uprave HNK Hajduk Marin Brbić i bivši sportski direktor Goran Vučević.

Brbić je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u srpnju 2012. kada je klub imao dug od 101 milijun kuna i bio u potpunom financijskom i organizacijskom rasulu. Danas je klupska blagajna u plusu 10 milijuna kuna, a klub, kažu, funkcionira po najvišim europskim standardima.

Čini mi se da je moja smjena izvršena bez ikakvih argumenata i činjenica. Kad pokažete ovakve rezultate financijske i druge, ja zaista ne vidim razlog za smjenu, istaknuo je Brbić.

Odbacio je primjedbe novog predsjednika NO-a Slavena Marasovića da nije imao viziju te je stoga smijenjen. Imao sam viziju i žao mi je što mi nije omogućeno da završim projekte izgradnje Hajdukovog kampa i muzeja, rekao je Brbić.

Podsjetio je kako je na sjednici NO-a Hajduka u prosincu svih šest nazočnih članova jednoglasno poduprlo njegov plan za 2016. godinu, ali samo tri mjeseca kasnije tri od tih šest članova je promijenilo mišljenje i glasovalo za njegovu smjenu. Pitam se što se to dogodilo u samo tri mjeseca pa su promijenili mišljenje i glasovali za moju smjenu, dodao je Brbić.Prema njegovom tumačenju vjerojatno je nedavni 0:2 poraz Hajduka na Poljudu u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa od Dinama bio "okidač" da ga se smjeni. Također je rekao kako jest razočaran smjenom, ali istodobno osjeća i olakšanje jer u Hajduku postoji mnoštvo problema. U Hajduku imate probleme sa svih strana, od odnosa s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) do sportskih rezultata, i ako nemate podršku iz kluba nemoguće je kvalitetno funkcionirati. Od početka mandata sadašnjeg Nadzornog odbora, koji je izabran u srpnju 2015., ja nisam imao taj fluid i suradnju s njim tako da je moja smjena prirodni slijed događaja. Ja novom Nadzornom odboru želim sreću u interesu kluba, poručio je Brbić.

Na upit plaši li se da bi u Hajduku moglo doći do produljenja krize upravljanja, pošto su nakon njegove smjene ostavke podnijeli predsjednik NO-a Ljubo Pavasović  Visković i sportski direktor Vučević, Brbić je odgovorio potvrdno: Iskreno, bojim se. Čudno je da  Grad kao većinski vlasnik između redaka nije podupro događanja u kojima sam smijenjen, a i najveći pojedinačni dioničar Tomislav Mamić izjavio je kako se ne slaže s mojom smjenom, a mene se ipak smijenilo. Čudno je da vlasnici oko 80 posto kapitala Hajduka ne odobravaju moju smjenu koja se ipak dogodila.

Na upit je li ovaj njegov odlazak iz Hajduka konačno "zbogom" tom klubu, Brbić je rekao da, ali je i dodao "nikad ne reci nikad."

Uzdignute glave odlazim odavde zajedno s predsjednikom Uprave. Dali smo koliko smo mogli,a drugi neka procijene koliko je to bilo dobro ili nije, rekao je Vučević.