Josip Skoblar prima odličje "Viteza nacionalnog reda za zasluge"

Legendarni hrvatski nogometaš Josip Skoblar večeras će u Marseilleu biti proglašen Vitezom nacionalnog reda za zasluge.

Jedan od najboljih hrvatskih i europskih nogometaša uopće, bit će proglašen francuskim vitezom, a rijetko visoko odličje francuske vlade uručit će mu, po Skoblarovoj želji, gradonačelnik Marseillea Jean Claude Gaudin. Prigodnoj svečanosti će prisustvovati i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza.

Prije prelaska u Marseille, Skoblar je karijeru započeo u Zadru gdje je proveo jednu sezonu. Potom prelazi u OFK Beograd za koji je do 1966. upisao 162 nastupa uz 63 gola da bi zatim pristupio Hannoveru koji ga posuđuje Marseilleu.

Skoblar 1969. godine prelazi u Marseille gdje je postao istinska legenda kluba nakon ukupno 174 nastupa i 151 pogotka. Skoblar je u prvoj sezoni u Marseilleu zabio nevjerojatna 44 pogotka, rekord francuske lige, a te je godine bio i najbolji strijelac Europe.

U izboru France footballa, Skoblar je proglašen kao drugi najbolji stranac u povijesti francuskog nogometa. Iza njega su Brazilac Juninho Permabucano, Abedi Pele, George Weah.

Karijeru je završio u Rijeci s 36 nastupa i deset pogodaka. Za reprezentaciju Jugoslavije zabio je 11 golova, a po igračkom umirovljenju je prešao u trenerske vode. U Marseilleu je obavljao i dužnosti tehničkog direktora i skauta kluba te će ovo veliko priznanje i primiti upravo u gradu koji je obilježio njegovu veliku nogometnu karijeru.