Cedevita odgovorila: Akcija je humanitarna i slučajno je riječ o Zvezdi

Crvena zvezda prijavila je Cedevitu Euroligi zbog akcije doniranja prihoda od ulaznica za obnovu vukovarskog vodotornja, no iz zagrebačkog kluba rekli su da za Cedevitu i Euroligu ništa u ovoj akciji nije sporno.

Cedevita je poslala priopćenje koje donosimo u cijelosti:

Povodom određenih reakcija u medijima i javnosti zbog nastupajućeg humanitarnog aspekta organizacije košarkaške utakmice 14. kola E skupine Topa 16 faze Eurolige s Crvenom zvezdom, Cedevita želi još jednom podcrtati kako je namjera donacije prihoda od karata s te utakmice za obnovu Vukovarskog vodotornja isključivo humanitarne prirode te u svrhu podizanja snošljivosti i suradnje u tom gradu. Snažno odbacujemo želju da se jedna humanitarna akcija pogrešno interpretira u svrhu dizanja nacionalnih sukoba ili skupljanja političko-nacionalnih bodova - pogotovo u društvenom kontekstu kojemu to ne pripada - a to jest sport. Kao segment ljudskog djelovanja koji za svrhu ima širenje prijateljstva i zdravog nadmetanja, sport doista ne zaslužuje biti poprištem nacionalnih svađa i rasprava. Barem što se tiče svih djelatnika i sportaša KK Cedevite.

Cedevita već dugi niz godina kroz razne aktivnosti želi u gradu Vukovaru biti nositeljem jednog pozitivnog impulsa za sve njegove građane. Tako je u Vukovaru organizirana završnica Kupa Krešimira Ćosića, jednog od sportskih događaja godine u tom gradu, a u sklopu kojega je osigurana i donacija za javnu kuhinju za socijalno ugrožene građane tog kraja. Tu je i uspješna suradnja s košarkaškim klubom Borovo. Posljednja u nizu akcija je donacija za obnovu Vukovarskog vodotornja. U sjeni velikog stradanja Vukovara često se zaboravlja kako je on primjer mirne integracije i suživota kojemu je nužno potrebna obnova. Ne samo obnova materijalnog, već i obnova međuljudskog povjerenja za sve njegove građane svih nacionalnosti. Nadamo se da će to razumjeti i oni koji bi radije poentirali u sukobima, a ne na sportskom terenu.

Želja da pridonesemo pozitivnom odnosu prema Vukovaru nije bila usmjerena ni protiv koga te ako je time rezultirala mi iz kluba iskreno žalimo. Utakmica koja se igra s Crvenom Zvezdom je jedina preostala utakmica Cedevite u Euroligi te je zbog interesa i broja zainteresiranih gledatelja pogodna da se ostvari njen puni humanitarni efekt. Nadamo se da će svatko dobronamjeran to razumjeti.