NCAA: U ludoj završnici Wildcatsi do drugog naslova

Košarkaši Villanova Wildcatsa osvojili su svoj drugi naslov sveučilišnih prvaka SAD-a svladavši u jednom od najzanimljivijih finala NCAA-a u povijesti North Carolina Tar Heelse 77:74 i to tricom Krisa Jenkinsa sa zvukom sirene.

Završni turnir igrao se na NRG stadionu u Houstonu, a finalni susret pratilo je 74.340 gledatelja.

Tar Heelsi vodili su na poluvremenu 39:34, ali u drugom dijelu Wildcatsi su uspjeli preuzeti kontrolu igre. Pet i pol minuta prije kraja Villanova je imala deset koševa prednosti, a malo manje od dvije minute prije kraja i šest koševa. No, Norh Carolina se nije predavala i četiri sekunde prije kraja uspjela je izjednačiti na 74:74 tricom Marcusa Paigea. Ali, Wildcatsi su imali posljednji napad te je Jenkins pogodio tricu sa zvukom sirene za pobjedu.Znali smo da ćemo pokušati tu kombinaciju na kraju utakmice jer smo je vježbali za vrijeme cijelog turnira. Htio sam pucati, ali sam čuo kako neko viče iza mene. To je bio Kris. Dao sam mu loptu i bio je siguran, izjavio je nakon utakmice Ryan Arcidiacono, koji je asistirao Jenkinsu za pobjedničku tricu.

To je drugi naslov za momčad iz Pennsylvanije, nakon 1985., a Tar Heelsi su ostali na svojih pet naslova. North Carolina je posljednji naslov osvojila prije sedam godina.

U redovima Villanove najučinkovitiji je bio Phil Booth s 20 koševa, Arcidiacono dodao je 16, a junak utakmice Jenkins 14 koševa. Momčad Tar Heelsa, koja je slovila kao favorit prije finala, predvodio je Paige s 21 košem, a Joel Berry dodao je 20.