U Madridu predstavljena knjiga o Modriću

Knjiga Luka Modrić: Sin rata, koja govori o putu hrvatskog nogometaša od izbjeglištva do najtrofejnijeg kluba na svijetu Real Madrida, predstavljena je u glavnom gradu Španjolske pred stotinjak novinara, ljubitelja nogometa i Hrvata koji žive u Madridu.

Priča je primjer kako se u životu može nadmašiti samoga sebe, rekao je HRT-u Vicente Azpitarte, autor knjige i sportski novinar  španjolske izdavačke kuće Libertad Digital: Modrić se prvo suočio s ratom, bio je izbjeglica, a onda je morao dokazati da može biti uspješan nogometaš unatoč nižem rastu, dodao je.

Azpitarte i njegov kolega José Manuel Puertas radili su na knjizi od kraja 2014. godine te se u njoj nalaze mišljenja Modrićevih kolega, trenera, novinara, a predgovor je napisao Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Modrić je zaslužio knjigu jer je njegov život drugačiji od 99 posto nogometaša, kaže Puertas.

To je lijepa priča za ispričati, a teška za proživjeti. Kada je imao pet godina Srbi su mu ubili djeda, zapalili kuću, morao je otići u hotel u Zadar gdje je pala bomba, a onda su mu se otvorila vrata nogometa, dodaje.

Biografija o Modriću na 208 stranica od ovog se tjedna prodaje u španjolskim knjižarama po cijeni od 130 kuna. Ondje se već od ranije nalaze knjige o nogometašima, među kojima i one o napadaču Cristianu Ronaldu, trenerima Joséu Mourinhu i Vicenteu del Bosqueu, agentu Jorgeu Mendesu, ali i hrvatskom reprezentativcu i veznom igraču Barcelone Ivanu Rakitiću.

Kolumnist dnevnih novina El Mundo Jorge Bustos vjeruje da takve knjige imaju publiku u Španjolskoj: Nije me iznenadilo objavljivanje knjige. Modrić je, za mene kao novinara i 'madridista', trenutačno najbolji igrač Real Madrida, kaže.

Hrvatski 30-godišnji vezni igrač došao je u Madrid iz londonskog Tottenhama u kolovozu 2012. godine, a autori podsjećaju kako su po dolasku mnogi sumnjali u njegove sposobnosti.

Sportske novine Mundo Deportivo sa sjedištem u Barceloni nazvale su ga PeLuka Modrić (Peluka – perika), transfer koji je zavjesa za bijedne ligaške rezultate Real Madrida. U knjizi se nalaze i komentari drugih novinara i nogometnih djelatnika. Modrić je s Real Madridom osvojio Ligu prvaka 2014. godine, no još uvijek čeka na naslov prvaka Španjolske.

Dvojica autora, rođenih u južnom španjolskom gradu Granadi, predstavili su knjigu u prostorijama zavičajnog kluba 'Casa de Granada' u centru Madrida. U prilično malenom prostoru, gdje se natiskalo stotinjak osoba, bili su predstavnici hrvatskog veleposlanstva te nekoliko ostalih Hrvata u Madridu koji su se nadali dolasku Modrića.

Autori, međutim, nisu niti predvidjeli njegov dolazak te ističu kako će mu se knjiga sigurno svidjeti. Biografiju namjeravaju prevesti na hrvatski jezik i objaviti u Hrvatskoj te su, kažu, već počeli raditi na tome.

Biografija je predstavljena tri mjeseca uoči Europskog nogometnog prvenstva na kojem će se sučeliti Hrvatska i Španjolska. Knjiga o Modriću puštena je u prodaju samo nekoliko dana uoči najvećeg španjolskog derbija između vodeće Barcelone i trećeplasiranog Real Madrida.

On je igrač radi kojeg se isplati kupiti ulaznicu, kaže Federico Jimenez Losantos, novinar sa španjolske radijske postaje esRadio, u vlasništvu kuće Libertad Digital. On je jedna od najvećih zvijezda svjetskog nogometa, zaključuje.