Nobilo: Od naših reprezentativaca očekujem medalje

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Ante Nobilo izjavio je kako od naših boraca očekuje dobre rezultate na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a sestre Ana i Lucija Zaninović i Filip Grgić najavili su kako će dati sve od sebe kako bi u Riu osvojili medalje.

Ne želimo stvarati pritisak, ali od sestara Zaninović i Filipa Grgića na OI očekujemo dobar rezultat jer s tri medalje koje su taekwondaši osvojili do sada na olimpijskim igrama, taekwondo je među četiri najuspješnija olimpijska sporta u Hrvatskoj, rekao je Nobilo na konferenciji za novinare u Splitu.

Po njegovim riječima, plan je da se na OI u Riju taekwondo po rezultatima potvrdi kao najuspješniji pojedinčani sport u Hrvatskoj, iako on u percepciji trenutačno nema taj značaj.

Moja zadaća, kao predsjednika Hrvatskog taekwondo saveza, jest da se promjeni ta percepcija, to jest da nas se prihvati kao najbolji pojedinačni sport u Hrvatskoj, te da oni koji stvaraju uvjete za razvoj sporta shvate kako taekwondo u Hrvatskoj nije nikakav egzotični sport, poručio je Nobilo.

Naglasio je kako je optimist glede perspektiva taekwondoa u Hrvatskoj jer u juniorskom naraštaju postoje oni koji već sada pokazuju da će uspješno naslijediti sestre Anu i Luciju Zaninović i Filipa Grgića.

Nobilo je naglasio kako Hrvatski taekwondo savez nije dovoljno dobro pozicioniran u tijelima Svjetske taekwondo federacije (WTF).

U središnjim tijelima Svjetske taekwondo federacije, u kojima se donose odluke, mi nemamo nijednog predstavnika i tu moramo napraviti prodor, ali što se tiče  naše reprezentacije i izbornika Tonija Tomasa oni uživaju iznimno veliki ugled diljem svijeta, te na neki način saniraju nedovoljnu zastupljenost naših dužnosnika,  kazao je Nobilo, te dodao je kako se sa vodstvom WTF-a pregovara o mogućem osnivanju Europskog taekwondo centra u Skradinu gdje postoji odlična baza.

Filip Grgić je istaknuo kako sada brusi formu za OI, te da su WTF President kup u Bonnu sljedećeg tjedna, te Europsko prvenstvo u svibnju dio priprema za Rio.

Prvi puta ću sudjelovati na Olimpijskim igrama i maksimalno ću se priporemiti i dat ću sve  od sebe da osvojim olimpijsku medalju jer je to jedino odličje koje mi nedostaje u mojoj karijeri, kazao je Grgić, koji će se natjecati u kategoriji do 68 kilograma.

Ana Zaninović, koja će se na OI u Riju boriti u kategoriji do 57 kilograma, istaknula je kako joj je ambicija osvajanje olimpijske medalje.

Očekujem dobar trenažni proces do Olimpijskih igara u Riju i osvajanje medalje bilo kojeg sjaja, kazala je Ana Zaninović.

Lucija Zaninović, koja će se na OI u Riju natjecati u kategoriji do 49 kilograma, istaknula je kako joj je najvažnije da Rio dočeka zdrava.

Nitko neće biti sretniji od mene ako u Riju osvojim medalju, rekal je Lucija.
Do sada su tri hrvatske taekwondoašice osvajale medalje na OI. Lucija Zaninović je na OI u Londonu 2012. godine osvojila brončanu medalju, a  medalje istog sjaja su osvojile i Martina Zubčić i Sandra Šarić na OI u Pekingu 2008.