Šah: Rus Karjakin izazivač svjetskog prvaka Carlsena

U posljednjem, 14. kolu Turnira kandidata, u izravnom susretu koji je odlučivao o pobjedniku turnira, Rus Sergej Karjakin poslije prave drame pobijedio je Amerikanca Fabiana Caruanu te je postao izazivač svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena.

Zanimljivo je da je Karjakinu bio dostatan i remi za konačan trijumf, jer bi u slučaju diobe prvog mjesta odlučivali dopunski kriteriji, a tu je Rus bio u prednosti zbog većeg broja postignutih pobjeda. Uprkos tome, Karjakin se upustio u vrlo oštru igru u kojoj je odlučio zamutiti voduižrtvom centralnog pješaka. U vremenskom tjesnacu Caruana je pokušao sačuvati pješaka i previdio fantastičnu žrtvu topa, poslije koje je morao dati damu da bi obranio mat.

Borbenim remijem s Peterom Svidlerom nekadašnji svjetski prvak Viswanathan Anand je dostigao Caruanu na diobi drugoga mjesta, ali je na kraju ipak ostao treći zbog toga što je u međusobnom dvoboju poražen s 1,5-0,5. Partije Nakamura-Aronian i Giri-Topalov završene su podjelom boda, tako da se poredak u donjem dijelu ljestvice nije promijenio.

Tko je Sergej Karjakin, četvrti igrač sa svjetske rejting-liste sa 2818 bodova?

Rođen je 12. siječnja 1990. u Simferopolju u Ukrajini, a rusko državljanstvo uzeo je 2009. godine. Zauzima posebno mjesto u povijesti šaha kao najmlađi osvajač titule velemajstora sa 12 godina i sedam mjeseci. S velikim uspjehom nastupao je na olimpijadama. Tri puta je nastupio za Ukrajinu, a tri puta za Rusiju, pri čemu je osvojio tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Vlasnik je i zlatne medalje sa Svjetskog momčadskog prvenstva 2013. godine. Posljednji veliki uspjeh bio mu je pobjeda na Svjetskom kupu prošle godine.

Rezultati 14. kola:

Svidler-Anand remi, Karjakin-Caruana 1-0, Nakamura-Aronian remi, Giri-Topalov remi.

Konačan poredak:

Karjakin 8,5 bodova, Caruana i Anand po 7,5, Giri, Nakamura, Aronian i Svidler po 7,  Topalov 4,5 boda.