Na Pepačevu brijegu otvaranje sezone u motokrosu

Na samo 40 minuta od Zagreba, blizu granice sa Slovenijom, nalazi se maleno selo Savski Marof. Dok jedni uživaju u tradicionalnoj uskrsnoj šunki, drugi se pripremaju za novu sezonu otvorenog Prvenstva Hrvatske u motokrosu.

Na sam Uskrsni ponedjeljak tradicionalno kreće Prvenstvo Hrvatske u motokrosu, a za razliku od prošle sezone koja je počela u Požegi, čast otvaranja sezone dobila je staza koja tradiciju ovog sporta njeguje više od pola stoljeća – Pepačev brijeg.

U Savskom Marofu imamo dugu tradiciju motokrosa, 55 godina. Naši Marofčani ovdje, naši Prigorčani, su jako zahtjevni što se tiče motokrosa jer sve o njemu znaju. Tu se utrke neprekidno održavaju od 1962. godine. Zadnju smo utrku na bivšoj stazi Za grabom održali 1965., a onda nakon toga tu na Pepačevu brijegu. Održavali smo utrke međunarodnog karaktera i za Prvenstvo Hrvatske, a prije toga i za prvenstvo Jugoslavije
, rekao je predsjednik Auto moro kluba Savski Marof Miljenko Topol i sam nekada natjecatelj.

Nakon što je poznata staza Za grabom postala pretijesna, karavana se seli na Pepačev brijeg koja je 1966. od samih natjecatelja i sudaca proglašena i ocijenjena kao, najmodernija, najbolja i najatraktivnija u Jugoslaviji.

Svaka generacija vozača kluba iz Savskog Marofa nosila je veliko ime ovog sporta. Na spomen samo nekih od njih, zacaklit će se oči svakom pravom Marofčanu. Braća Pavao i Nikola Bućar, Stjepan Markotić i Stjepan Glogović, samo su neka od njih. Posljednje veliko ime svakako je legenda Nenad Šipek koji se umirovio prije tri godine. I dalje je tu, pomaže i uči mnoge koji se bave ili se kane baviti motokrosom. Marko Leljak, Matej Jaroš i Hrvoje Karas imena su današnjeg sporta, a ako je vjerovati Topolu, oni su razlog zašto je danas prvenstvo neizvjesnije.

Ove sezone očekujemo i posjećeniju utrku nego sto je bila lani. Naš Nenad se umirovio, ali je i dalje tu. Trenira naše i neke svjetske klase. Svi dolaze k njemu po savjet bilo da se radilo o popravku motora ili uređenju staze. Ali ono što je zanimljivo, kada se Nenad natjecao, a pogotovo kada je Goran Gorički iz Mladine prestao voziti. Naše prvenstvo nije bilo interesantno. Zbog Nenada. Mogli smo jedino pretpostaviti tko će biti drugi  ili treći, a za prvo mjesto se znalo. Danas to nije tako. Danas mi ne znamo tko će biti prvak jer može biti i Marko Leljak, može biti i Hrvoje Karas i naravno Matej Jaroš. Puno njih koji pretendiraju za najviše mjesto na podiju
, rekao je Topol.

Naslov prvaka Hrvatske u Klasi MX Open brani Upravo Marko Leljak, a i ove će mu godine titulu pokušati oteti Matej Jaroš i Hrvoje Karas. Utrka je na rasporedu na Uskrsni ponedjeljak u 11.30, a na stazi će ljubitelji blata i prašine, moći vidjeti od 130 do 150 natjecatelja.