Čačić: Ovo nam je najzahtjevnija utakmica prije Francuske

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u Budimpešti uoči sutrašnjeg prijateljskog ogleda protiv Mađarske. Nakon Srne, izbornik Čačić neće moći računati ni na Fiorentinin dvojac Kalinić - Badelj zbog prehlade.

Mađari zaslužuju čestitke za odlazak na EP nakon toliko godina, zasluženo su tamo nakon zahtjevnog doigravanja s Norveškom, a svim žiteljima Mađarske te državnom rukovodstvu treba čestitati na toliko sagrađenih nogometnih zdanja. Mi možemo biti itekako, nažalost, ljubomorni, premda smo puno učinkovitiji s obzirom na dugogodišnje održavanje visoke razine, rekao je.

Naravno, gledali smo Mađare i njihov način igre. To ćemo prenijeti igračima iako nemamo previše vremena. Radi se o organiziranoj, tehnički dotjeranoj momčadi koja je satkana od iskusnih igrača poput Kiralyja i Gere te igrača u najboljim godinama, Szalaija i Dzsudzsaka, ali naglasak želim staviti na zahtjeve svoje momčadi. Ovo nam je možda i najzahtjevnija utakmica prije Francuske i vjerujem da ćemo gledati natjecateljsku utakmicu koja će zadovoljiti puni stadion. Hrvatska će, kao i protiv svakoga, tražiti pobjedu, nastavio je Čačić.

U Budimpešti na raspolaganju neće imati Fiorentinin dvojac, Nikolu Kalinića i Milana Badelja, koji je zbog bolesti u petak krenuo put Zagreba.

U ovim kontrolnim utakmicama moram dobiti određena saznanja kako Hrvatska u pojedinim trenucima može igrati. U sustavu 3-5-2 napravili smo protiv Izraela 2:0 te imali još nekoliko šansi, iako nam je Izrael stvorio nekoliko situacija iz protunapada. Činjenica je da nismo imali ozbiljan trening i protiv Izraela smo saznali na čemu moramo raditi na završnim pripremama za EP. Što se problema sa zdravljem tiče, Hrvatska ne ovisi o 10 ili 11 igrača, nego ima 16 do 17 igrača koji igraju na visokoj europskoj razini i mogu odgovoriti zahtjevima reprezentacije, kaže izbornik.

Naposljetku se osvrnuo na veliki uspjeh mlade hrvatske reprezentacije, koja je u četvrtak pobijedila Španjolsku u gostima 3:0 te vratila prvo mjesto na tablici u borbi za odlazak na EP.

Simbioza između A reprezentacije i U-21 prijeko je potrebna, mlada selekcija zadnji je filter mlađim igračima. Radili smo na tome da se U-21 prezentira kako i zaslužuje, ovo je zaista veliki rezultat te sam nazvao izbornika Gračana i čestitao im. Pobjeda u Španjolskoj pokazuje da se Hrvatska ne treba brinuti za budućnost, zaključio je izbornik Čačić.