Doping: Pozitivno šestoro kineskih plivača

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je kako je u posljednjih nekoliko mjeseci šestoro kineskih plivača bilo pozitivno na dopinškoj kontroli.

Vijest je objavljena samo dan nakon što je londonski dnevnik The Times pisao kako se u Kini prikrivaju dopinški slučajevi njihovih plivača.

Prema navodima Xinhue, troje plivača, Zhao Ying, Wang Lizhuo i An Jiabao su još lani bili pozitivni na klenbuterol, dok je troje zasad još neimenovanih plivača u siječnju ove godine bilo pozitivno na diuretik hidroklorotiazid, koji se koristi i kao sredstvo za prikrivanje uporabe drugih zabranjenih supstanci.

Ovo nije prvi put da Kineski plivački savez pokušava prikriti rezultate dopinških kontrola. Najpoznatiji je primjer iz 2014. godine kada je na kineskom državnom prvenstvu bio pozitivan nalaz dvostrukog olimpijskog pobjednika i svjetskog rekordera na 1500 metara slobodno Suna Yanga. No, nakon analize B uzorka kineski stručnjaci su odlučili kazniti Suna sa samo tri mjeseca zabrane nastupa, pa je Sun nastupio na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kazanju gdje je osvojio zlata na 400m i 800m slobodno te srebro na 200m slobodno.