Skoblarovo zbogom Cruyffu: Bio je poseban, ubacio bi iz prve u petu

Nakon duge i teške bolesti, u 68. godini života napustila nas je legenda europskog nogometa, Johan Cruyff. Njegov suigrač i prijatelj, hrvatska nogometna legenda, osvajač Zlatne kopačke, Josip Skoblar, nakon njegove smrti prisjetio se vremena iz igračkih i trenerskih dana.

Otišao je jedan od velikana, to je nedvojbeno. Uvijek ti je žao nekoga tko ode, ali ja sam bio s njim posebno vezan. Baš smo bili dobri. S ponosom mogu reći da smo kao igrači igrali jedan protiv drugog, a poslije i zajedno u nekim svjetskim selekcijama  pa onda kao treneri u Španjolskoj. Sjećam se, ja sam bio trener Valladolida, a on Barcelone. Pobijedili smo ih 2:0. Bez obzira na sve, naš je odnos ostao dobar i dan danas, rekao je Skoblar.

Otišao je jedan od najvećih, ako ne i najveći. Imao sam svoju top listu u kojoj je on uvijek bio među pet najboljih, uz Platinija, Pelea, Messija, Ronalda, Beckenbauera... Bio je poseban. U odnosu na ostale se razlikovao jer je radio sve u šprintu, a trošio se i izvan toga. Ubacio bi iz prve u petu i napravio veliku razliku. Živio je iscrpljujuće, i na terenu i van njega
, dodao je legendarni hrvatski napadač.
 
Skoblar je igrao za Marseille 1966. kada je taj klub bio u samom vrhu francuskoga nogometa. Ugledni francuski magazin France Football, diljem zemaljske kugle poznat po izboru najboljeg nogometaša na svijetu, kojeg u suradnji s FIFA-om nagrađuje prestižnom Zlatnom loptom, proglasio ga je najboljim stranim igračem u povijesti Marseillea. Za najboljeg je stranog igrača francuskog prvenstva izabran 1970. i 1971. godine, a triput je bio najbolji strijelac francuskog prvenstva (1971., 1972. i 1973.). Godine 1971. s postignutih 44 gola dobio je Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Europe. Time je postavio povijesni rekord francuske Ligue 1 koji traje i danas.