Beckenbauer: Cruyff mi je bio poput brata

Nakon duge i teške bolesti, u 68. godini života napustio jedan od velikana svjetskog nogometa Johan Cruyff. Na vijest o smrti tog velikana ne prestaju stizati reakcije uglednih članova nizozemskog društva i nekih od najistaknutijih svjetskih nogometaša.

Legendarni njemački igrač Franz Beckenbauer, koji je igrao protiv Cruyffa u finalu Svjetskog prvenstva 1974. nakon vijesti o njegovoj smrti je rekao: U šoku sam. Ne samo da mi je bio dobar prijatelj, već mi je bio poput brata.

Predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) Michael van Praag je izjavio: Shrvani smo time što se sve ovo dogodilo tako brzo. Izgubio sam prijatelja, a Nizozemska velikog nogometaša koji je uvijek imao napredne ideje i koji je svoj život posvetio tome da odvede nogomet na najvišu moguću razinu. Njegova važnost za nizozemski nogomet bila je golema.

Reakcije su došle i iz uglednih članova nizozemskog društva.

Nizozemska je izgubila jedinstvenu i genijalnu zvijezdu koja je sportu dala novo lice. On je bio nizozemska ikona, riječi su nizozemskog kralja Willem-Alexandera, a rekacija je došla i iz nizozemskog ministarstva sporta.

Znali smo da je bio bolestan, ali zračio je optimizmom i bio je spreman na borbu. Ne samo da je bio najbolji nogometaš na svijetu u svoje vrijeme, već je bio sjajan analitičar. Mogao je vidjeti stvari u potpuno drugačijem svjetlu i izraziti mišljenje kojega se sami nikada ne biste sjetili", izjavila je ministrica sporta Edith Schippers.

Čitav je svijet znao za njega, te kroz njega je saznao i za Nizozemsku, poruka je nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Novoizabrani predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izjavio je kako je: Johan Cruyff bio veličanstveni igrač, jedan od najvećih ikada. Simbol za eleganciju u igri. Inspiracija. Izvor divljenja za navijače. On je zauvijek obilježio povijest nogometa.

Putem društvenih stranica, počast svom nekadašnjem treneru odala je i Barcelona. Zauvijek ćemo te voljeti, Johan. Počivaj u miru, objavila je Barcelona putem svog Twittera.

Pod njegovim vodstvom Barcelona je osvojila četiri uzastopna naslova španjolskog prvaka u razdoblju od 1991. do 1994. godine. U finalu Kupa pobjednika kupova 1989. godine pobijedili su Sampdoriju, dok su 1992. godine isti klub pobijedili u finalu Lige prvaka održanom na Wembleyju. Također su osvojili i naslov pobjednika španjolskog kupa 1990. godine, Europski Superkup 1992. godine i tri španjolska Superkupa. S 11 osvojenih trofeja Cruyff je postao najuspješniji trener kluba u povijesti sve do 2011. godine i menadžerske ere Josepa Guardiole. Cruyff je također postao i trener s najdužim stažem u klubu - punih 8 godina.

Imao sam privilegiju da mi je Cruyff bio trener u Barceloni. On je bez dvojbe bio najbolji trener kojega sam imao, njegove poduke bit će zauvijek usađene u mene. Znao je najbolje od svih iskoristiti prednosti svakog člana momčadi, kazao je bivši brazilski napadač Romario.

Bivši engleski napadač Gary Lineker je poručio: Rastužila me je vijest o smrti Johana Cruyffa. Nogomet je izgubio čovjeka koji je lijepu igru učinio još ljepšom više od bilo koga drugoga u povijesti, dok je Bobby Charlton rekao kako je Cruyff: Bio jedan od onih nogometnih velikana koji bi vas uzbudili svaki put kada bi uzeli loptu. Publika je uvijek očekivala nešto veliko kada bi Johan bio na terenu. On nikada nije imao negativnih misli. Volio je nogomet, sport i život. Zasigurno spada u društvo najvećih igrača svih vremena zajedno s Peleom, Di Stefanom i Maradonom.