Liga prvaka postaje Superliga: Dvije skupine po osam klubova?

U strahu od pokretanja europske Superlige u kojoj bi nastupili najveći i najmoćniji klubovi Starog kontinenta, Europska nogometna federacija (UEFA) sprema se na reformu Lige prvaka.

Prema novom prijedlogu u Ligi prvaka bi nastupilo samo 16 klubova podijeljenih u dvije skupine po osam klubova čime bi svaki klub odigrao čak 14 utakmica u prvom dijelu natjecanja. Transformacija Lige prvaka uključivala bi više nokaut rundi prije formiranja skupina. Top 16 klubova bi igralo samo u posljednjoj rundi kvalifikacija, ali ne bi mogli igrati međusobno. Time bi izgledi malih klubova za ulazak u 'elitno društvo' bili svedeni na minimum, a reforma Michela Platinija 'pokopana'.

Novi sustav natjecanja ne bi startao prije kraja sezone 2017./18. s obzirom na još važeća TV prava.

U UEFA-i nisu željeli potvrditi navode o novom sustavu natjecanja. Glasnogovornik UEFA-e je za Guardian poručio kako je krovna nogometna organizacija u stalnom kontaktu sa svim zainteresiranim stranama uključujući i klubovima.

Svi planovi vezani uz format naših klupskih natjecanja će se koordinirati i pregovarati s klubovima. Trenutačno nemamo nikakav prijedlog na stolu jer smo na početku novog ciklusa (2015. - 2018.) naših klupskih natjecanja, poručili su iz Nyona.

Dio stručnjaka smatra kako bi novi format Lige prvaka bio samo prvi korak prema europskoj Superligi. Trenutačno u Champions league sudjeluju 32 kluba podijeljena u osam skupina po četiri kluba. Izravni plasman u skupine imaju 22 kluba, a ostalih deset dolazi kroz kvalifikacije.