Cibona napala ABA ligu: Štitimo interes hrvatske košarke

Cibona je poslala priopćenje u vezi sukoba FIBA-e i ULEBA-a, u kojemu se moraju opredijeliti i hrvatski, odnosno regionalni klubovi.

Skupština ABA lige odlučila se prije nekoliko dana prikloniti ULEB-ovoj Euroligi, a na to je FIBA odmah uzvratila oštro, zaprijetivši izbacivanjem reprezentacija Saveza koji se odluče podržati ULEB. Fibinu Ligu prvaka je podržao i Hrvatski košarkaški savez.

Djelovanje ABA lige trebalo bi uvijek biti usklađeno s propisima FIBA-e, a sada nas se pokušava dovesti pred gotov čin i kršiti ranije preuzete obveze, kaže Cibona u priopćenju.

Priopćenje Cibone donosimo u cijelosti:

Naš klub je s velikom pozornošću pratio događanja tijekom proteklih dana koja košarkaškom svijetu ne donose dobre vijesti. Smatramo da odgovor na nastalu situaciju ne može biti u podjeli već prije svega u zajedništvu klubova. S obzirom na to da je KK Cibona bila jedini klub koji je protekle nedjelje na skupštini ABA liga j.t.d. glasovao za sudjelovanje u FIBA takmičenjima, smatramo da je naša obveza navijačima i prijateljima kluba pojasniti razloge takvog postupka.

U sportu je važno imati veliku povijest kakvu ima Cibona, ali je još važnije imati dobro pamćenje. Vrlo dobro se sjećamo iznimno teškog razdoblja kroz koje je ABA liga prolazila prije osam mjeseci. U tom trenutku prevladalo je zajedništvo, te je 12 klubova preuzelo 100-postotno vlasništvo nad ligom. 25. lipnja 2015. godine u Društvenom ugovoru ABA lige svi klubovi su se usuglasili da će djelovanje ABA lige uvijek i bez iznimke biti usklađeno s propisima FIBA-e te smo u skladu s tim načelom, potpisali i zajedničku izjavu koju smo uputili FIBA-i.

Medutim, u ovom trenutku pokušava nas se dovesti pred gotov čin kako bi postupili protivno ranije preuzetim obvezama i prekinuli odnose s FIBA-om. Stoga ovim putem javno ističemo da ABA ligi nije dopušteno potpisati bilo kakav sporazum s nositeljima Eurolige, što je samo po sebi protivno društvenom ugovoru o osnivanju ABA lige j.t.d.

Svim raspoloživim sportskim i pravnim sredstvima štitit ćemo interese kluba i interese hrvatske reprezentacije te nećemo dopustiti da naš klub postane žrtvom tuđih sukoba i interesa.