Ruski hodač Kirdjapkin ostaje bez zlata iz Londona

Ruski atletičar Sergej Kirdjapkin, olimpijski pobjednik iz Londona u utrci hodača na 50 km, ostat će bez te medalje nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) prihvatio žalbu Međunarodne atletske federacije (IAAF) protiv ruske antidopinške agencije (RUSADA). Bez odličja s OI-ja 2012. trebala bi ostati još dva ruskih atletičara.

Osim u slučaju Kirdjapkina, IAAF je podnio još pet žalbi na selektivno izricanje kazni ruske antidopinške agencije, a sud u Lausannei pozitivno se očitovao u svih šest slučajeva. Tako će bez Kirdjapkina bez olimpijskih odličja ostati i pobjednica na 3000 metara sa zaprekama Julija Zaripova te srebrna u utrci hodačica na 20 km Olga Kaniškina.

RUSADA je kod svih atletičara u ovim slučajevima pronašla nepravilnosti u odnosu na tzv. 'biološku putovnicu', te im izrekla zabrane nastupanja koje su sezale od dvije godine do doživotnih suspenzije. No, RUSADA je u svojim disciplinskim mjerama zaobišla razdoblje u kojem su sportaši osvajali odličja na najvećim natjecanjima, poput olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava.

Uz spomenuto troje osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Londonu, pozitivno rješenje IAAF-ove žalbe znači da će bez nekih osvojenih odličja ostati bivši olimpijski pobjednik Valerij Borčin te svjetski prvak i doprvak iz 2011. godine Sergej Bakulin i Vladimir Kanajkin.

Diskvalifikacija Kirdjapkinova londonskog rezultata znači veliku pobjedu za Australca Jareda Tallenta koji se dugo borio za pravdu i oduzimanje odličja ruskom atletičaru.

Povijest se ponovno ispisuje. Olimpijski sam pobjednik i pravda je zadovoljena. Vrlo sam uzbuđen zbog ispravljanja rezultata i zahvaljujem svima koji su me podržavali na ovom putu,
izjavio je Tallent u objavi za medije.

Kinez Si Tianfeng trebao bi umjesto bronce dobiti srebrno odličje, a Irac Robert Heffernan koji je utrku završio na nezahvalnom četvrtom mjestu, trebao bi biti nagrađen brončanom medaljom.

Ruski atletski savez je pod suspenzijom IAAF zbog dokazanog sistematskog dopingiranja ruskih reprezentativaca, a ako se stanje u ruskoj atletici bitnije ne promijeni, moguće je da će reprezentativci ove atletske velesile ostati bez nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.