Posebna veza Perišića i Osijeka

Ivan Perišić ključni je hrvatski igrač u zadnje dvije godine. U kvalifikacijama za EURO u Francuskoj bio je sa šest golova najbolji hrvatski strijelac, a njegova probojnost, konkretnost i neustrašivost u oprobavanju udarca iz daljine čini ga nezamjenjivim u nacionalnoj vrsti.

No nije uvijek bilo tako, a ključno mjesto za Ivanov preporod je - osječki Gradski vrt.

Rođeni Omišanin, koji je profesionalni uspjeh rano krenuo tražiti u inozemstvo, zamijenivši sa 17 godina matični Hajduk francuskim Sochauxom, debitirao je za reprezentaciju u ožujku 2011. godine, kada je Hrvatska pod vodstvom Slavena Bilića izgubila u Gruziji. Zamijenio je tada u 61. minuti Ivana Rakitića.  

Prvi gol za Vatrene postigao je godinu i pol dana kasnije, na gostovanju u Belgiji u rujnu 2012. godine, gdje je Hrvatska pod vodstvom Igora Štimca slavila u sklopu kvalifikacija za SP 2014.


  Nije sve krenulo idealnim putem ni tada. Dapače, uslijedila je gotovo dvogodišnja golgeterska suša, tijekom koje su Perišićeve kvalitete postale prilično osporavane u hrvatskoj nogometnoj javnosti, iako je bio igrač jake dortmundske Borussije, a od ljeta 2013. Wolfsburga. No u nacionalnoj vrsti mu jednostavno nije išlo.

Početak rađanja današnjeg Perišića počeo je u dvoboju s Malijem u Osijeku u svibnju 2014. godine, kad je odigrao odlično i zabio dva gola.

Ivan se potom nametnuo kao ključni igrač Hrvatske na neuspješnom SP-u u Brazilu, gdje je zabijao Kamerunu i Meksiku, a u istom tempu nastavio je i u kvalifikacijama za EP 2016., koje je opet otvorio s dva pogotka Azerbajdžanu u pobjedi 6:0 u u njemu omiljenom Gradskom vrtu,

Uslijedili su golovi Italiji, Norveškoj, Bugarskoj i Malti, što je njegov učinak u kvalifikacijama zaokružilo na šest pogodaka, a ukupan u seniorskoj vrsti na 12. Od toga je samo u Osijeku zabio gotovo polovicu - pet.

Nadam se da ćemo što više utakmica odigrati ovdje, četvrta utakmica za reprezentaciju ovdje, pet golova i dvije asistencije, stvarno mi leži Osijek i inspiriran sam u Gradskom vrtu, nadam se da ću tako i nastaviti, rekao je sinoć nakon pobjede nad Izraelom u Osijeku, naravno uz njegov gol, Perišić.